Na adventnom venci už čochvíľa zapálime štvrtú sviecu, z rádií znejú vianočné piesne, deti už veselo ťahajú do kopca svoje drevené sane a mestá sa rozžiaria vianočnou výzdobou. To všetko je neklamným znakom toho, že Vianoce sú už skutočne predo dvermi. Ich príchod však môžeme nielen vidieť a počuť, ale najmä cítiť. Tú skutočnú vianočnú atmosféru nám navodzujú rozvoniavajúce dobroty, pri príprave ktorých sa zaručene nezaobídeme bez tradičných prísad a korení. Medzi najbežnejšie vianočné korenie patria vanilka, klinček, škorica a badián.
Vanilka
Jej krajinou pôvodu je Mexiko a v našich domácnostiach sme vanilku začali používať len nedávno. Častejšie ako pravú vanilku však stále používame v potravinách kúpený balený vanilínový cukor. Vanilkový struk treba pred otvorením najprv jemne premasírovať, aby sa uvoľnili zrniečka vnútri a zintenzívnila aróma. Následne sa struk pozdĺžne rozreže a zrniečka sa vyškriabu. Vanilku môžeme použiť priamo do koláčov alebo si z nej vyrobiť vanilkový cukor. Cukor si vyrobíme napríklad tak, že celý struk nakrájame na päť centimetrové kúsky a vložíme do krupicového cukru. Po dvoch týždňoch bude hotový.
Klinček
Krajinou pôvodu klinčeka je Madagaskar a zaujímavosťou u neho je, že strom klinčeka začína produkovať korenie až po piatom roku. Toto korenie v nás viac ako iné evokuje zimné, vianočné obdobie. Pridávame ho do koláčikov, vareného vínka, punču a vynikajúco dodáva chuť a arómu jablkovému kompótu. Vianočnú atmosféru dotvára aj dekorácia z pomaranča napichaného klinčekmi, ktorá krásne prevonia celý byt. Spolu s inými koreninami tvorí základnú zmes do medovníkov a čajového pečiva.
Škorica
Prvé zmienky o škorici sú staré 4000 rokov a pochádzajú z Číny. Najkvalitnejšia škorica sa získava zo škoricovníka cejlónskeho, ktorá rastie na Srí Lanke. Pri varení používame celé trubičky na ochutenie a ozdobenie nápojov, alebo pomletú škoricu do múčnikov a keksíkov. Má nezameniteľnú vôňu a jedlám dodáva jemnú sladkastú príchuť. Je nepostrádateľnou prísadou všetkých jablčníkov, na Vianoce ju pridávame do štrúdle a nesmie chýbať pri príprave vareného vína a punču.
Badián
Badián pochádza z Číny a dozretý má tvar osemcípej hviezdice. Má veľmi podobnú vôňu a chuť ako aníz alebo fenikel. Používa sa na ochutenie likérov, vareného vínka a punču, ale aj vianočné pečivo a cukrovinky.
Na záver si vyskúšajte recept na voňavé varené vínko:
Do hrnčeka s veľmi malým množstvom vody pridáme podľa chuti klinčeky, celú škoricu, badián a nové korenie, všetko necháme krátko vrieť, doplníme vínom a zahrejeme tak, aby sa víno nezačalo variť. Osladíme medom, ozdobíme kolieskom citróna alebo pomaranča a nápoj pijeme horúci.
Autor: Ivana Vidová
Zdroj: www.tvojdom.sk; www.maspoma.sk; www.prava-vanilka.sk
Ilustračné foto: sxc.hu