Najznámejší alkohol na Slovensku, ale aj vo svete. Existuje veľké množstvo jej druhov a ešte viac spôsobov jej výroby. Viete, ktorá whiskey je najkvalitnejšia?
Niektoré druhy škódskej whiskey:
- Highlands Highland Malt sa vyrába v severnom Škótsku, má jemnú a ovocnú príchuť.
- Lowland Malt je veľmi ľahkú a jemne rašelinovú príchuť a vyrába sa na nížinách južne od Dundee a Greenock.
- Rašelinová Islay Malt sa vyrába na ostrovoch, napríklad Mull, Skye, Islay, Orkney, Jura.
- Highland Malt Whisky s rašelinovou príchuťou.
Whisky delíme aj na čistú sladovú, viaczložkovú sladovú, výberovú viacdruhovú a štandardnú viacdruhovú.
Čistá sladová whisky (Single Malt Whisky) je vyrábaná v jednej paliarni jedného sudu. Je veľmi populárna predovšetkým medzi Škótmi, drahšia než klasická viacdruhová whiskey a dozrieva zvyčajne päť rokov.- Viaczložková druhová whisky (tzv. Vatted Malt) je zmes niekoľkých whiskey z tej istej oblasti, z viacerých sudov alebo rozličných ročníkov.
- Výberová viacdruhová whisky (De Luxe Blend) je drahšia ako klasická viacdruhová whiskey a obsahuje viac starších sudov whisky, má jemnú príchuť a prenikavejšiu arómu.
- Štandardná viacdruhová whisky (Standard Blend) je tvorená zmesou päťdesiatich sladových a obilných whisky, ktoré zrú štyri až dvanásť rokov. Tento druh whiskey je výnimočne populárny a najpredávanejší.
Americká whiskey sa vyrába zo zŕn kukurice alebo obilia, ktoré sa pomelú a namočia do vody, kde vyklíčia. Vzniknutá zmes sa vysuší, podrví, zaleje vodou a uvarí. Následne sa kvasí približne tri týždne. Po kvasení zmes obsahuje asi 7% alkoholu. V tomto okamihu nasleduje destilovanie, po ktorom môže mať priehľadný destilát ovocnej chuti až 65% alkoholu. Tento nápoj sa skladuje vo vypálených dubových sudoch z bieleho dreva s tenkou vrstvou dreveného uhlia, kde vďaka pridaniu skaramelizovaného cukru dosiahne požadovanú arómu, chuť a sfarbí sa dohneda. Dôvodom, prečo whiskey chutí tak ako chutí, je muž menom Elijah Graig, ktorému požiar poškodil sudy na uskladnenie destilátov, no on napriek tomu sudy použil. Odvtedy sa whiskey vždy skladuje v pálených sudoch.
American Straith whiskey je nerezaná jednodruhová sa vyrába z raže alebo kukurice.- Blended American whiskey je rezaná – obsahuje minimálne 20% nerezanej jednoduhovej vhiskey whisky.
- Bourbon sa vyrába z kukurice (51 až 71%), pšenice, žita alebo raže. Jeho zrenie v sudoch trvá asi 4 roky.
- Straigth Kentucky bourbon pochádza od jedného výrobcu zo štátu Kentucky, musí obsahovať minimálne 51% kukurice, 40 až 80% obsahu alkoholu a žiadne prísady.
- Tennesse whiskey je vyrábaná v štáte Tennessee, zrie vo vypálených sudoch minimálne dva a maximálne šesť rokov. Zaujímavý je spôsob jej filtrovania – cez drevené uhlie vyrobené z cukrového javora. Zaraďujeme sem napríklad obľúbený Jack Daniels.
- Corn (White Lightning) je vyrábaná prevažne z kukurice, dozrieva v sudoch minimálne dva roky.
- Sour Mash sa vyrába pridaním malého množstva vykvasenej masy z predchádzajúcej fermentácie do nasledujúcej dávky, čím sa zabezpečuje rovnomerné kvasenie.
Írska whiskey (Irish pot-still whiskey) má olejovitú arómu, vyrába sa zmiešaním trikrát pálenej jačmennej sladovej aj nesladovej whiskey a obilnej whiskey vyrábanej z kukurice, pšenice, raže a ovsa. Na jej podpaľovanie sa používa iba uhlie a drevo, a preto nemá dymový nádych typický pre škótsku whisky.
To, akú whiskey preferujete je iba otázka vkusu a chuti.
Ilustračné foto: pixabay.com