Nazjedenie.sk

Whiskey

Najznámejší alkohol na Slovensku, ale aj vo svete. Existuje veľké množstvo jej druhov a ešte viac spôsobov jej výroby. Viete, ktorá whiskey je najkvalitnejšia

mint-juleps-1821380_1280Škódska whiskey sa vyrába zo sladového jačmeňa. Jej základný druh je single malt whisky, teda čistá sladová whisky, sa používa ako surovina na výrobu viacdruhovej blend whisky. Výroba whiskey nie je náročná na popis – sladový jačmeň vyklíči, potom sa suší nad rašelinovým ohniskom, pomelie sa, zmieša s vodou a kvasí. Po destilácií sa vzniknutý alkoholický nápoj uskladní do dubových sudov, kde dozrieva tak dlho, ako je príznačné pre konkrétny druh whiskey. Dozrievaním sa destilát obohacuje o rôzne aromatické látky ako vanilín, aldehydy a estery, vďaka ktorým má whisky špecifickú arómu a jantárové zafarbenie.

Niektoré druhy škódskej whiskey:

Whisky delíme aj na čistú sladovú, viaczložkovú sladovú, výberovú viacdruhovú a štandardnú viacdruhovú.

Americká whiskey sa vyrába zo zŕn kukurice alebo obilia, ktoré sa pomelú a namočia do vody, kde vyklíčia. Vzniknutá zmes sa vysuší, podrví, zaleje vodou a uvarí. Následne sa kvasí približne tri týždne. Po kvasení zmes obsahuje asi 7% alkoholu. V tomto okamihu nasleduje destilovanie, po ktorom môže mať priehľadný destilát ovocnej chuti až 65% alkoholu. Tento nápoj sa skladuje vo vypálených dubových sudoch z bieleho dreva s tenkou vrstvou dreveného uhlia, kde vďaka pridaniu skaramelizovaného cukru dosiahne požadovanú arómu, chuť a sfarbí sa dohneda. Dôvodom, prečo whiskey chutí tak ako chutí, je muž menom Elijah Graig, ktorému požiar poškodil sudy na uskladnenie destilátov, no on napriek tomu sudy použil. Odvtedy sa whiskey vždy skladuje v pálených sudoch.

Írska whiskey (Irish pot-still whiskey) má olejovitú arómu, vyrába sa zmiešaním trikrát pálenej jačmennej sladovej aj nesladovej whiskey a obilnej whiskey vyrábanej z kukurice, pšenice, raže a ovsa. Na jej podpaľovanie sa používa iba uhlie a drevo, a preto nemá dymový nádych typický pre škótsku whisky.

To, akú whiskey preferujete je iba otázka vkusu a chuti.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Exit mobile version