Site icon Nazjedenie.sk

Zdravá čokoláda

Vedeli ste, že konzumácia čokolády znižuje riziko mozgovej porážky? Najnovší výskum to potvrdzuje.

Uskutočnená štúdia, ktorá zahŕňala 33. 000 švédskych žien vo veku 49 až 83, začala v roku 1987. Žiaden z účastníkov nemal cievnu mozgovú príhodu, srdcové choroby, rakovinu ani cukrovku. Ženy, ktoré mali väčšieu spotrebu čokolády, asi dve tyčinky za týždeň, mali o 20% nižšie riziko mozgovej mŕtvice.

Je to pravdepodobne zapríčinené tým, že čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky. Je známe, že táto látka pomáha, aj pri boji proti voľným radikálom a môže organizmus ochrániť pred rakovinou. Flavonoidy môžu znížiť aj zlý cholesterol, ktorý vedie k srdcovým chorobám a k mŕtvici. Taktiež bolo zistené, že horká čokoláda znižuje krvný tlak, znižuje inzulín v krvi a bojuje proti nebezpečným zrazeninám.

Aj napriek týmto výsledkom, odborníci neodporúčajú jesť čokoládu vo veľmi veľkých dávkach, pretože obsahuje veľa cukru, tuku a kofeín. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí.

Autor: Dads
Zdroj: www.allheadlinenews.com
Ilustračné foto: sxc.hu

Exit mobile version