Vedeli ste, že konzumácia čokolády znižuje riziko mozgovej porážky? Najnovší výskum to potvrdzuje.
Uskutočnená štúdia, ktorá zahŕňala 33. 000 švédskych žien vo veku 49 až 83, začala v roku 1987. Žiaden z účastníkov nemal cievnu mozgovú príhodu, srdcové choroby, rakovinu ani cukrovku. Ženy, ktoré mali väčšieu spotrebu čokolády, asi dve tyčinky za týždeň, mali o 20% nižšie riziko mozgovej mŕtvice.
Je to pravdepodobne zapríčinené tým, že čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky. Je známe, že táto látka pomáha, aj pri boji proti voľným radikálom a môže organizmus ochrániť pred rakovinou. Flavonoidy môžu znížiť aj zlý cholesterol, ktorý vedie k srdcovým chorobám a k mŕtvici. Taktiež bolo zistené, že horká čokoláda znižuje krvný tlak, znižuje inzulín v krvi a bojuje proti nebezpečným zrazeninám.
Aj napriek týmto výsledkom, odborníci neodporúčajú jesť čokoládu vo veľmi veľkých dávkach, pretože obsahuje veľa cukru, tuku a kofeín. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí.
Autor: Dads
Zdroj: www.allheadlinenews.com
Ilustračné foto: sxc.hu