Lahôdka, bez ktorej si leto už nedokážeme predstaviť. Sladká zmrzlina je už niekoľko storočí osviežením a radosťou nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Poznáme ju vo viacerých variáciách, napríklad ako klasický kopček na kornútku či ako mrazenú tortu alebo nanuky.
Zmrzlina kedysi a dnes
Kedysi sa zmrzlina vyrábala v mliekarni jedine spojením mlieka a smotany, no v súčasnosti je to aj inak. Väčšina zmrzlín je vyrobená v mrazniarniach, a to zmrazením krémov z rastlinných tukov. Dôvodom je aj to, že tieto rastlinné oleje a tuky sú lacnejšie. Príchute od výmyslu sveta to stále zachránia a lákajú nás bez ohľadu na to, z čoho a akým spôsobom je zmrzlina vyrobená.
Neodmysliteľnou súčasťou je aj kornútok, ktorý vznikol celkom kurióznym spôsobom. Bolo to v roku 1904 v Amerike, kedy sa jedného dňa stala zmrzlinárovi pri stánku dosť nepríjemná vec. Pri predávaní mu došli misky, do ktorých servíroval kôpky zmrzliny. Všetko zachránil predavač od vedľa, ktorého sortiment tvorili torty. Keď videl, čo sa stalo, vzal rozum do hrsti a jednoducho zroloval tortovú oblátku. Jeho patent sa okamžite ujal a zmenil spôsob konzumovania lahodnej zmrzlinovej pochúťky od základov.
Výroba domácej zmrzliny
Zaujímavosti o zmrzline
- na zlízanie jedného väčšieho kopčeka zmrzliny vám treba približne 50 líznutí,
- zmrzlinovými experimentátormi sú Japonci, ktorí posunuli tento ľadový dezert na vyšší level – produkujú zeleninové, chobotnicové či ustricové príchute,
- na slávnostiach známeho českého piva sa ponúka zmrzlina s príchuťou piva, určená len pre dospelých, a to z dôvodu až 75 % obsahu tohto alkoholického nápoja,
- jeden z piatich ľudí zdieľa svoj kopček zmrzliny aj so svojim domácim miláčikom,
- zmrzlina sa odporúča pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny.
foto: pixabay.com