Nazjedenie.sk

2 recepty na úžasné koláče s trochou alkoholu

Vyskúšali ste už niekedy kombináciu sladkého a alkoholu? Možno vám to nejde dokopy, ale opak je pravdou. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že alkohol môže byť priamo v koláči. Určite poznáte zákusky ako špice, ktoré sú plné vaječného likéru. Takisto mnoho ľudí siaha v cukrárni po rumových pralinkách či punčových rezoch.

My sme si pre vás pripravili pár tipov na koláče, vďaka ktorým môžete spojiť chuť sladkého s chuťou alkoholu. Tieto kombinácie sú mierne nevšedné, ale zato výborne chutia. Skúste trocha experimentovať a upečte si nejaký. Bude to stáť za to. 🙂

Whisky koláč s kávou

Ako prvý sme si pre vás pripravili recept na tradičný írsky koláč s chuťou kávy a whisky. Tento koláč sa robieva najmä na Deň sv. Patrika, ktorý sa v Írsku oslavuje, ale vy si ho, samozrejme, môžete urobiť kedykoľvek. 🙂

Základom je kvalitná írska whisky. Čo okrem nej budete potrebovať?

Whiskey bábovka

Zarobenú kávu dáme spolu s whisky, kakaom a maslom do menšieho hrnca a na miernom plameni ohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Ak je maslo rozpustené, pridáme biely aj trstinový cukor a miešame, kým sa nerozpustia. Pripravenú zmes následne necháme vychladnúť.

Kým nám zmes chladne, v miske zmiešame múku s práškom do pečiva, trochou soli a klinčeka. V druhej miske si medzitým rozbijeme vajíčka a poriadne ich rozšlaháme.

Do vychladnutej kakaovej zmesi pridáme vajíčka a poriadne premiešame. Následne ju spojíme so sypkou zmesou múky a pridáme nasekanú horkú čokoládu. Cesto má mať riedku konzistenciu.

Formu môžeme použiť napríklad bábovkovú. Vymažeme ju maslom a vysypeme trochou kakaa. Následne do nej nalejeme pripravené cesto a dáme piecť do predhriatej rúry a pečieme pri 160°C približne hodinu.

Tak ako pri pečení bábovky, aj whisky koláč skúšame pomocou špajdle. Hotový koláč necháme vychladnúť a pred samotným podávaním ho stačí iba pocukriť. Dobrú chuť. 🙂

Rumový koláč s orechami

Ako druhý tip sme si pre vás pripravili recept na rumový koláč s orechami. Nielen vaša rodina, ale aj hostia sa určite potešia jeho lahodnej chuti so zaujímavým rumovým podtónom.

Poďme teda na prípravu. Začneme ingredienciami. Budete potrebovať:

Najskôr si pripravíme základ. Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, žĺtka vymiešame s 200 g práškového cukru. Postupne pridáme 200 g hrubej múky, 100 g masla, prášok do pečiva, vodu, kakao a tuhý sneh z bielkov. Nalejeme na plech a dáme piecť pri teplote 200°C na 15 minút.

Na miernom ohni si zatiaľ rozpustíme 150 g masla. Pridáme zomleté orechy, rum a necelých 100 g cukru. Hotovú zmes natrieme na vychladnuté cesto, ktoré sme predtým natreli džemom podľa chuti.

Rum môžete dať aj do samotného cesta. Záleží na tom, ako veľmi rumový ho chcete. Takisto vrch môžete preliať ganache polevou z kakaa a masla. Ďalším variantom je vypracovať cesto z masla, sušeného mlieka a cukru. To by ste len vyvaľkali a preniesli na samotný koláč. Dobrú chuť. 🙂

Zaujali vás naše recepty s alkoholom? Vyskúšajte ich a dajte nám vedieť, či chutili. Samozrejme, ak máte tipy na ďalšie koláče, budeme radi, ak sa s nimi pochválite. 🙂

Exit mobile version