Chutné, výživné a zdravé chuťovky či jedlo alebo dezert vôbec nemusia byť na prípravu náročné, či dokonca nákladné. Prirpavili sme si pre vás 3 jednoduché a zdravé tipy, ktoré určite prospejú vášmu tráveniu a aj dobrej nálade.
Tri recepty na zdravé chuťovky
1. Chia s ovocím
Chia semienka patria k obľube najmä tých, čo sa snažia schudnúť, niet divu. Vedeli ste, že práve Chia semienka pomáhajú spaľovať tuky a sú perfektným zdrojom energie a vlákniny? Okrem iného podporujú metabolizmus a vedia dobre zasýtiť každý hladný žalúdok. Poďme si spolu pripraviť výborný chia puding s ovocím, ktorý jednoznačne patrí medzi zdravé chuťovky.
Na chia puding s ovocím budeme potrebovať:
- 5 lyžíc chia semienok,
- rastlinné mlieko
- kúsky ovocia
- oriešky
Ako na to:
Príprava je jednoduchá. Najprv si chia semienka zalejeme rastlinným mliekom a dobre primiešame. Zmes necháme odstáť aspoň 5 minút, kým sa zo semienok a mlieka nestane poriadne hustá kaša. Na vrch pridáme obľúbené ovocie napríklad čučoriedky alebo maly a nasekané oriešky, najlepšie kešu. Zdravé raňajky alebo dezert je hotový.
2. Baklažánové jednohubky
Určite vás prekvapí fakt, že baklažán je ovocie. Nič však nemení na tom, že sa mu hovorí aj „kráľ zeleniny“ . obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú pre fungovanie nášho organizmu nevyhnutné. Baklažán upravuje trávenie, bojuje proti rakovine kože, zlepšuje zdravie kostí a funkcie mozgu a stará sa o lepšie fungovanie nášho srdca. Pripraviť si z neho môžete aj lákavé a veľmi chutné jednohubky.
Na baklažánové jednohubky budeme potrebovať:
- 1 baklažán
- 4-5 paradajok
- 60 g tvrdého syra s 30% obsahom tuku
- 2 Pl olivového oleja
- 1 Čl citrónovej šťavy
- 1 Čl koriandra
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
Ako na to:
Baklažán nakrájame na kolieska a poukladáme ich na plech, ktorý si pred tým vystelieme papierom na pečenie. Baklažánové kolieska dáme zapiecť do vyhriatej rúry aspoň na 10 minút pri teplote 180°C. Medzi tým si pripravíme marinádu. Do misky si zmiešame olej, šťavu z citróna, koriander a pretlačený cesnak a všetko spolu dobre zmiešame. Paradajky si umyjeme a nkrájame na tenké krúžky a nastrúhame si syr. zapekané baklažánové kolieska vyberieme z rúry a marinádou potrieme kolieska. Poukladáme na ne nakrájané paradajky a syr. Znova dáme zapiecť aspoň na 15 minút. Dobrú chuť!
3. Avokádový puding bez varenia
Na avokádový puding budeme potrebovať:
- 1 zrelé avokádo
- 1 banán
- 3 Čl kokosového oleja
- 1/2 Čl vanilkového cukru
- trochu mlieka
Najprv si pozdĺžne rozkrojíme avokádo, odstránime kôstku a polievkovou lyžicou vyberieme dužinu. Do misky pridáme banán, ktorý si roztlačíme vidličkou, kokosový olej, vanilkový cukor a všetko spolu dobre rozmixujeme. Ak je hmota príliš hutná prilejem trošku mlieka a opäť dobre rozmixujeme. Avokádový puding rozdelíme do sklíčok a necháme v chladničke chíľku postáť. Podávame ho s bobuľovým ovocím alebo nasekanými orieškami.
Tento avokádovy raw puding je výborný aj v čokoládovej forme. Stačí ak do zmesi primiešate lyžičku kakaa a dôkladne rozmiešate. Vtedy nerozoznáte, že jete zdravý puding z avokáda. Dobrú chuť.
Páčili sa vám recepty na zdravé pochúťky? Podporte ich zdieľaním na Facebooku 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.