Nazjedenie.sk

8 druhov ovocia a zeleniny, ktoré by sme nemali uskladňovať v chladničke

Leto a jeseň prinášajú množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Či už ich pestujeme vo vlastných záhradách, či nakupujeme na trhoch, tešíme sa z ich úžasnej vône a chuti, ktoré by sme chceli  čo najdlhšie zachovať. Niektoré druhy odložíme do špajze či do chladničky a pri väčších množstvách ich zavárame alebo mrazíme. Ktoré ovocie a zeleninu by sme však radšej nemali dávať do chladničky?

1. Paradajky
Vďaka chladu paradajky postupne strácajú svoju výraznú chuť a vôňu a múčnatejú. Skladujte ich pri izbovej teplote v košíku či v mise. Keď už budú príliš zrelé, uvarte z nich omáčku, kečup alebo lekvár.

paradajky-600x611

2. Melón
Celý melón môžete pokojne nechať na kuchynskom pulte. USDA (U.S. Department of Agriculture) uvádza, že skladovanie pri izbovej teplote dokonca môže pomôcť k zachovaniu antioxidantov. Po rozkrojení vydrží melón v chladničke 3 až 4 dni.

3. Zemiaky
Nízke teploty rozkladajú škrob v zemiakoch, najlepšie je im v tme, suchu a chlade, ktoré poskytuje napríklad špajza.

4. Cibuľa
Nepoškodenej cibuli je najlepšie v chlade, avšak vlhkosť v chladničke jej veľmi nepomáha. Vyhnite sa pri jej uskladnení priamemu slnečnému žiareniu, poteší ju špajza, či potravinová skrinka. Ak sa vám pri varení zvýši kúsok odkrojenej cibule, šup s ňou do igelitového sáčku, ktorý zaviažete.

5. Cesnak
Mnohí z nás uskladňujú cesnak v chladničke, no najmä pri mladšom cesnaku sa to neodporúča. Výraznú chuť cesnaku vám pomôže zachovať chladné suché a dobre vetrané miesto.

6. Jablká
Jablká skladujeme pri izbovej teplote, ak ich však neplánujeme skonzumovať počas niekoľkých týždňov, uložíme ich v chladničke alebo v pivnici.

7. Jahody, maliny, černice, ríbezle a ďalšie bobuľovité ovocie
Čerstvé jahody či maliny chutia najlepšie čerstvé. Pri izbovej teplote sa najlepšie rozvinie ich vôňa a chuť. Dlhodobo ich môžeme uskladňovať v chladničke, no oplachujeme ich vždy až pred konzumáciou, aby sme zabránili ich vlhnutiu v chladničke a vyhli sa vytváraniu plesní.

8. Kôstkové ovocie
Broskyne, marhule, nektarinky, slivky či čerešne pekne dozrievajú pri izbovej teplote. Ak ich však nechcete hneď zjesť a radi by ste zabránili ich prezretiu, chladnička dozrievanie spomalí.

-jana-

Zdroj: foodnetwork.com
Foto: sxc.hu

Exit mobile version