Štrúdľa – obľúbený koláčik, chrumkavo upečený s chutnou plnkou, je vyhľadávanou dobrotou na vianočných trhoch, v stánkoch na jarmokoch, ale i v cukrárňach. Výbornú štrúdľu si môžeme upiecť aj sami doma. Je to zavinutý koláčik z tenko vyvaľkaného cesta a plnky, ktorá môže byť sladká, ale i slaná.
Cesto na štrúdľu
Cesto si môžeme pripraviť doma z vlastných surovín, no v čase núdze si ho môžeme kúpiť, je bežne dostupné vo všetkých reťazcoch. Najznámejšími možnosťami sú ťahané cesto alebo lístkové cesto.
Ťahané cesto je pripravené vymiesením surovín v správnom pomere. Spojením najjemnejšej múky, vody, štipky soli, oleja, prípadne aj vajíčka vznikne polotuhé cesto, ktoré necháme oddýchnuť. Potom ho jemne vyvaľkáme a ďalej pokračujeme naťahovaním cesta pomúčenými alebo naolejovanými rukami do požadovanej veľkosti, vyťahané cesto musí byť takmer priesvitné.
Lístkové cesto je zložené z dvoch druhov ciest (tukové z tuku a múky, a závinové z múky, štipky soli, octu, žĺtka a vody), ktoré sa rozvaľkajú a prekladajú, až vznikne jemné prekladané cesto.
Plnky do štrúdle
Najznámejšou plnkou je jablková, ktorá spolu s cukrom a škoricou prevonia celý dom, ale môžeme ju naplniť aj iným sezónnym ovocím. Vhodné sú hrušky, čerešne alebo višne v spojení s makom, hrozienkami alebo orechmi. Veľmi obľúbená je aj tvarohová plnka.
Plnka môže byť aj slaná. Vhodnými ingredienciami na slanú plnku sú v rôznych kombináciách kuracie mäso, syr, kukurica, smotana, brokolica, šampiňóny, vajíčko, slanina, šunka.
Pripravenú plnku natrieme na cesto, zavinieme a štrúdľu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme vidličkou, aby pri pečení tadiaľ unikal horúci vzduch, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme dohneda, stačí približne 20 minút.
Upečenú štrúdľu so sladkou plnkou podávame posypanú cukrom. Chuť koláčika môže doplniť kopček vanilkovej zmrzliny, lyžica kyslej smotany alebo mascarpone zmiešaného s cukrom.
Dokonale pripravená štrúdľa s chutnou plnkou bude takto už nie obyčajným koláčom, ale výborným dezertom a ukážkou nášho cukrárskeho umenia. Takýto dezert si tak môžeme pripraviť počas celého roka s rôznymi sezónnymi plnkami a ohúriť aj tú najfajnovejšiu návštevu. Tak sa s radosťou vrhnime do experimentovania s cestom a plnkami.