La dolce vita! Táto veta mi stále napadne vždy keď pripravujem pre svoju rodinu či hostí tento chutný taliansky dezert. Tiramisu je sladkosť, pre všetky vekové kategórie. Ak ho milujete, pripravte si ho spolu s nami! Uvidíte, že po tomto dezerte si poviete, že život je naozaj sladký a úžasný.
Zvládne ho naozaj každý, dokonca aj tí, ktorí si o sebe myslia, že nie sú veľkí kulinárski majstri. Potrebujete len jemnú dávku trpezlivosti, správne ingrediencie a šup, lahodný koláč je hotový.
Na tiramisu budeme potrebovať:
- 2 – 3 balíky dlhých piškót obalených v cukre
- 4 ks veselých vajíčok
- 500 g mascarpone
- 7 Pl práškového cukru
- ½ dcl amaretta
- 1 silné espresso – mierne vychladnuté
- 2 Pl kakaa na posypanie
Ako na to:
Najprv si uvaríme kávu a prilejeme do nej amaretto, aby nám káva stihla vychladnúť. Pripravíme si formu na pečenie. Ja som použila formu s rozmerom 20×20 cm, tej treba samozrejme prispôsobiť aj počet balíčkov s piškótami. Myslite teda na to, pri ich kupovaní, akú formu by ste mohli použiť.
Rozdelíme vajíčka na bielky a žĺtka. Žĺtka si v samostatnej miske zmiešame s cukrom a v druhej miske si dôkladne premiešame samostatné mascarpone. V ďalšej miske si vyšľaháme bielka na hustý sneh. K žĺtkam primiešame mascarpone, dôkladne premiešame a potom primiešame sneh z bielok.
Na dno formy si uložíme piškóty, ktoré predtým samostatne namáčame v káve. Na vrstvu piškót si rozotrieme vrstvu mascarpone krému a rovnomerne rozotrieme. Opäť poukladáme ďalšiu vrstvu piškót namočených v káve a zvyšný krém opäť pekne rozotrieme.
Tiramisu necháme stuhnúť aspoň na jednu-dve hodiny do chladničky. Pred podávaním stuhnuté tiramisu posypeme kakaom a voilá, chutný dezert je hotový. Ak nečakáte žiadnych hostí, najlepšie tento dezert chutí priamo z formy. Stačí iba lyžička do ruky a ide sa… Dobrú chuť.
Páči sa vám recept na domáce tiramisu? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.