Nazjedenie.sk

Amarant – obilnina našich záhrad a kuchýň. Poznáte všetky jej účinky?

Rastlina očarujúca tak svojou vonkajšou krásou, ako i vlastnosťami. Amarant, ľudovo nazývaný aj láskavec je známy už z dôb Aztékov, pre ktorých bol tzv. potravinou bojovníkov. Zasýtil a zároveň dodal silu pred dôležitými bojmi. V 18. storočí sa dostal aj do Európy, pričom aktuálne je známy najmä vďaka svojim zdravotným benefitom. Pomáha bojovať proti zápalovým ochoreniam, podieľa sa na znížení hladiny cholesterolu, prispieva k zdraviu nechtov, vlasov a pokožky.

Amarant má výrazný purpurový kvet.

Vďaka výrazným purpurovým kvetom sa láskavec jednoducho nedá prehliadnuť. Darí sa mu predovšetkým na teplých a slnečných miestach. V prípade, že by ste si s ním chceli skrášliť záhradu, odporúča sa sadiť na jar, pri teplote pôdy približne 8 až 10°C. Semienka dozrievajú nepravidelne, v priebehu jesenných mesiacov a môžu sa pochváliť vysokou biologickou hodnotou. V ich zložení prevládajú hlavne bielkoviny s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín. Rovnako nechýbajú ani minerálne látky (draslík, horčík, fosfor a zinok), vláknina, vitamíny C, D,E,K a A spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami.

Účinky

Konzumácia potravín z amarantu alebo používanie amarantového oleja pozitívne vplýva na jednotlivé funkcie ľudského tela. Veľký prínos má hlavne pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami, keďže obsahuje skvalén ovplyvňujúci syntézu cholesterolu a posilňujúci imunitný systém. Taktiež pôsobí protizápalovo a má antioxidačné účinky. Nemožno opomenúť ani význam amarantových proteínov pri znižovaní krvného tlaku a podpore rastu svalovej hmoty. V kombinácii s vlákninou pomáha v boji s prebytočným tukom či tráviacimi ťažkosťami.

Z pomletých semien láskavca sa vyrába amarantová múka, ktorá neobsahuje žiaden lepok.

Použitie

Semená láskavca majú príjemnú orieškovú chuť, vzhľadom na to sú výbornou prísadou do raňajkových kaší, smoothie, ale i rizota a polievok. Z pomletých semien sa zas vyrába amarantová múka, ktorá neobsahuje žiaden lepok, vďaka tomu je vhodnou alternatívou klasickej múky pre celiatikov. Poslúži tak na pečenie, ako aj zahustenie omáčok alebo prípravu domácich cestovín. Vrátane potravinárstva sa amarant taktiež využíva v kozmetickom priemysle. Z drvených semien láskavca sa vyrába amarantový olej na vnútorné aj vonkajšie použitie. Regeneruje pleť, vyhladzuje vrásky, podporuje rast vlasov a pomáha pri liečbe kŕčových žíl.

Ďalšie spôsoby použitia amarantu nájdete aj v tomto článku – https://mediteka.sk/amarant/.

PR článok

Exit mobile version