Nie je to žiaden výmysel ale fakt, za ktorým stojí celá rada výskumov. Pre niektorých je síce čokoláda len hrozbou pred nárastom bruška, viacerí sa však zhodujú v tom, že má oveľa viac prospešných účinkov ako sa na prvý pohľad zdá.
Čokoláda jednoznačne víťazí nad všetkými ostatnými sladkosťami, ktoré ponúkajú obchody. Spôsobené to môže byť aj širokým výberom príchutí, tvarov a spracovaní tejto maškrty. Výborná je s celými lieskovými orieškami, štipľavými čili papričkami, krémová či tmavá a lahodne horká. Jej spotreba sa po celom svete pohybuje v rekordných výškach. Pokiaľ ste veľkým fanúšikom čokolády, môže vás potešiť fakt, že vďaka nej môžete byť múdrejší a bystrejší.
Všetky tieto pozitívne účinky sú vyvodené z prítomnosti kakaových flavonoidov v čokoláde. Vysoká hladina flavonoidov sa nachádza hlavne v tmavej čokoláde obsahujúcej 30 až 70% kakaa. O niečo menej sa ich nachádza v mliečnych čokoládach (7-15% kakaa). Ak túžite po vyššie spomínaných účinkoch, no nemáte v obľube horkú čokoládu, tak siahnite po dobrej alternatíve v podobe jablka, hrozna alebo červeného vína.
zdroj: countryliving.com
ilustračné foto: pixabay.com