Site icon Nazjedenie.sk

Buďte bystrejší vďaka čokoláde

Nie je to žiaden výmysel ale fakt, za ktorým stojí celá rada výskumov. Pre niektorých je síce čokoláda len hrozbou pred nárastom bruška, viacerí sa však zhodujú v tom, že má oveľa viac prospešných účinkov ako sa na prvý pohľad zdá.

Čokoláda jednoznačne víťazí nad všetkými ostatnými sladkosťami, ktoré ponúkajú obchody. Spôsobené to môže byť aj širokým výberom príchutí, tvarov a spracovaní tejto maškrty. Výborná je s celými lieskovými orieškami, štipľavými čili papričkami, krémová či tmavá a lahodne horká. Jej spotreba sa po celom svete pohybuje v rekordných výškach. Pokiaľ ste veľkým fanúšikom čokolády, môže vás potešiť fakt, že vďaka nej môžete byť múdrejšíbystrejší.

V novej štúdii publikovanej v anglickom magazíne o varení výskumníci analyzovali výsledky z prieskumu robenom na tisícke ľudí vo veku od 23 do 98 rokov, ktorých skúmali z hľadiska prísunu škodlivých potravín spôsobujúcich kardiovaskulárne ochorenia. Vďaka výsledkom sa zistilo, že pravidelný prísun čokolády má vplyv na lepšie a správnejšie fungovanie mozgu, vrátane silnejšej pracovnej pamäti, priestorového usporiadania či logického myslenia.

Všetky tieto pozitívne účinky sú vyvodené z prítomnosti kakaových flavonoidov v čokoláde. Vysoká hladina flavonoidov sa nachádza hlavne v tmavej čokoláde obsahujúcej 30 až 70% kakaa. O niečo menej sa ich nachádza v mliečnych čokoládach (7-15% kakaa). Ak túžite po vyššie spomínaných účinkoch, no nemáte v obľube horkú čokoládu, tak siahnite po dobrej alternatíve v podobe jablka, hrozna alebo červeného vína.

Výskumníci, ktorých nálezy boli podporené nedávnymi klinickými štúdiami zistili, že pravidelný príjem kakaových flavonoidov chráni aj proti normálnemu úbytku kognitívnych funkcií súvisiacimi s vekom. Bohužiaľ, táto štúdia brala do úvahy len to, koľkokrát za deň jednotlivci spotrebovali čokoládu, nie však v akom množstve. Treba preto počkať na ďalší výskum, ktorý by nám konkretizoval ako, koľko a aké druhy čokolády treba zjesť, aby sa jej účinky prejavili čo najvýraznejšie.

zdroj: countryliving.com

ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version