Ak obľubujete palacinky nielen na sladko, ale navyše aj radi vymýšľate, mám pre vás niečo z experimentátorskej kuchyne. Rada sa hrám s farbami, tak som sa rozhodla osviežiť bežné palacinkové cestíčko o cviklu, a zároveň pripraviť zdravý obed, ktorý je pôžitkom nielen pre oči, ale zaručene podráždi aj chuťové bunky.
Na prípravu červených palaciniek potrebujeme:
500 g jemného tvarohu, 2-3 vajíčka, 3-4 cvikly, čerstvý listový špenát, 500 ml mlieka, 300 g hladkej múky, provensálske byliny, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ
Cviklu si uvaríme domäkka a po vychladnutí ju ošúpeme.
Vložíme do mixéra spolu s múkou, vajíčkami (ak ste použili stredné, až veľké cvikly, treba vmixovať 3 vajíčka a o vrchovatú lyžicu viac múky), dolejeme mliekom a jemne posolíme (nie je nutné, pokiaľ sa radi držíte správnych zásad zdravej stravy). Hotové cesto necháme trochu postáť.
Špenát umyjeme a celé lístky opražíme na kvapke olivového oleja.
Po vychladnutí špenát zmiešame s tvarohom a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Trochu osolíme.
Odstáte cesto pomocou väčšej naberačky nalejeme na rozohriatu panvicu (hrubšie palacinky sa budú ľahšie obracať). Pečieme na kvapke olivového oleja.
Palacinky plníme špenátovo-tvarohovou zmesou. Trochu petržlenového umenia dodá šmrnc červenej farbe a plnke. Navyše sa zvýrazní zeleninová chuť. Či už ste vegetarián, alebo nie, zaručene takýmto obedom zaskočíte každý hladný žalúdok. Bon apetit!
Autor: Ingrid Kubaliaková
Foto: Ingrid Kubaliaková