Nazjedenie.sk

Cesnak – liečiteľ náš voňavučký

Každá správna gazdinka má vo svojej kuchyni nejakú ingredienciu, ktorá je častou prísadou do jedál. U mňa je to rozhodne cesnak. Hoci je jeho aróma nie vždy nosu lahodiaca, jeho chuť je veľmi špecifická a nenahraditeľná. Okrem toho sú neuveriteľné jeho liečivé účinky.

cesnak strúčiky

Ak nie ste fanúšikom cesnaku, nič vás nepresvedčí zaraďovať ho bežne do jedálnička. No ak je to naopak, predstavte si so mnou čerstvé hrianky potreté cesnakom s roztápajúcim sa maslom navrchu… aj vám sa zbiehajú slinky? Je to úplne prastarý recept na vynikajúce raňajky či večeru. Už od dávna zaraďovali naši starí rodičia cesnak do jedálnička. Už dávno ľudia zistili a neskôr vedci dokázali, že jedením cesnaku znížime počet nachladnutí a väčšou dávkou cesnaku môžeme dokonca znížiť počet dní chrípky. Tiež pomáha pri ďalších ťažkostiach, ako je vysoký krvný tlak, zlepšuje hladinu cholesterolu a vďaka antioxidantom môže zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby či demencii. Ak ho chcem už úplne vychváliť, poviem vám, že okrem nízkeho obsahu kalórií sa o ňom hovorí, že spôsobuje dlhovekosť. Či je to už pravda, alebo nie, iba ak nám pomôže v jedinom našom zdravotnom probléme, život nám určite predĺži.

A tak sa opäť vrátim k tomu, že ak nie ste fanúšikom cesnaku, nič vás nepresvedčí zaraďovať ho bežne do jedálnička. Avšak za pokus stojí zaraďovať ho aspoň striedmo. Najviac sa jeho účinky potvrdili v rozdrvenom stave, a tak urobiť občas nátierku s cesnakovou príchuťou, alebo ho použiť pod mäsko či do omáčok je rozhodne dobrý nápad.

Môj tip na záver? Mám vo svojej chladničke urobenú cesnakovú pastu (len cesnak a soľ) v zaváraninovej fľaške bez sterilizácie… kedykoľvek ho použijem do čohokoľvek mi napadne a nemám prácu so šúpaním, pretláčaním a umývaním.

Exit mobile version