Potrebujeme:
200 g hladkej múky, 125 ml mlieka, 50 g masla alebo rastlinného tuku, 15 g droždia, 1/2 lyžičky soli, štipka cukru, tuk na potretie formy
Na plnku potrebujeme:
600 g cibule, 150 ml smotany, 150 g prerastenej anglickej slaniny, 2 vajcia, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Najprv uškvaríme nakrájanú slaninu, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a všetko opražíme. Necháme trochu vychladnúť a primiešame smotanu s rozšľahanými vajcami. Okoreníme a osolíme. Droždie rozmrvíme, zmiešame s cukrom a s časťou vlažného mlieka a všetko spolu vymiešame na kašičku. Pridáme preosiatu múku, zvyšné mlieko, rozohriaty tuk, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť 30 minút. Cesto následne vyvaľkáme, formu vymastíme a vložíme do nej pripravený plát cesta. Vyformujeme zvýšené okraje a vylejeme cibuľovú plnku. Koláč dáme pečieme 30 minút v stredne rozohriatej rúre.
Ilustračné foto: sxc.hu