Nazjedenie.sk

Čo si dáte na večeru? Toastový chlebík!

Je osem hodín večer a vás prepadol hlad. Otvoríte chladničku a z nej na vás zíva prázdnota. Žiadny poriadny bochník, rohlíky ani žemličky, iba suchší hriankový (toastový) chlieb. Na obyčajnú hrianku urobenú za minútu na panvici však chuť nemáte. Čím to vylepšiť?

Na hriankovom chlebe je výnimočná jeho multifunkčnosť. Ak je čerstvý, môžete si ho dať jednoducho tak, ako je, s maslom syrom a šunkou. Teplou alternatívou je chlebík z hriankovača. Ak však máte chuť na niečo ešte lepšie, skočte si k susedom požičať toaster. Vykúzlite vďaka nemu zázraky. food-1179398_1280

Trojuholníčky si urobíte tak, že zoberiete dva kúsky hriankového chleba, jednu natriete maslom alebo margarínom, dáte naň šunku, salámu, poprípade klobásu a na to ešte hrubú vrstvu tvrdého syra. Druhý kúsok hriankového chleba dáte na vrch a v takejto podobe vložíte pochúťku do toastera na tri až päť minút podľa vlastnej chuti. Chlieb vyberte, rozkrojte na trojuholníčky a pripravte si k tomu nakrájanú zeleninu alebo kečup. O výbornú večeru máte postarané. Do jedného toastera sa zmestia dva toasty, ktoré rozkrojené na trojuholníčky tvoria jednu výdatnú porciu. Toto jednoduché jedlo spravíte aj vaším hosťom za pár minút.

Ak sa vám stane, že nemáte už ani hriankový chlieb, ale máte aspoň rohlíky, nezúfajte. Ak rohlík rozkrojíte horinzontálne na polovicu, natriete maslom, pridáte šunku a syr a potom prekrojíte ešte vertikálne, môžete ho dať do toastera a vytvoria sa vám malé chutné syrovo-šunkové kocky.

Zo starších rohlíkov môžete urobiť chlieb alebo, v tomto prípade, rohlík vo vajíčku, pridať k nemu nakrájanú zeleninu alebo kečup.

Ak máte chuť na niečo sladké vedzte, že hrianka sa dá jesť aj s niečím iným ako s cesnakom. Spravte si hrianku a natrite si ju džemom, medom alebo nutellou. Bude to chutiť oveľa lepšie ako len klasická hrianka s maslom a soľou.

Z hriankového chleba sa dá urobiť aj tzv. French Toast Bread Pudding, na ktorý budete potrebovať jeden bochník chleba, 8 vajec, 5 šálok mlieka, 3 lyžice medu, 1 polievkovú lyžicu strúhanej pomarančovej kôry, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu a ¼ lyžičky soli. Všetky ingrediencie zmiešajte, pomáčajte v nich 10 minúť hriankový chlieb, ktorý potom poukladajte do zapekacej misy a pridajte trochu vody. Zakryte pekáč fóliou a pečte na 350 °C 45 minút, potom odstráňte fóliu a pečte ešte 40 minút. Po vychladnutí servírujte s javorovým sirupom alebo práškovým cukrom.

Frech Toast inak

Hriankový chlieb viete urobiť aj na spôsob chleba vo vajíčku, ale nasladko. Budete na to potrebovať 4 vajcia, 1 pohár mlieka, 1 lyžičky vanilky a 1 lyžičku škorice. Ingrediencie zmiešajte a kúsky hriankového chleba omočte v zmesi. Omočený chlieb dajte na panvicu opražiť na troške oleja. Na omáčku budete potrebovať 2 poháre malín, čučoriedok a černíc, 1/3 hrnčeka cukru a dve lyžičky citrónovej šťavy. Zmes rozvarte, necháte vyvrieť a podávajte spolu s opečeným hriankovým chlebom. Pre vylepšenie môžete pridať grahamovú strúhanku a obaliť v nej hriankový chlieb namočený v zmesi. Pri opekaní chleba na panvici pridajte na vrchnú stranu jedného chleba Marshmallowú pomazánku, na druhý chlieb nutellu a kúsky chleba s natretými stranami priložte na seba. Posypte cukrom alebo polejte čokoládou.

Ďalším spôsobom ako je možné spraviť francúzsky toast je, že zmiešate 1 kocku krémového syra, 1/3 šálky cukru, 1 lyžičku vanilky a 2 lyžičky citrónovej šťavy. Vytvorenou zmesou natriete dva kúsky hriankového chleba iba na jednej strane, poukladáte na nich kúsky jahôd a spojíte. Opäť namočíte do prvotnej zmesi a opražíte na panvici. Naservírujte na tanier, ozdobte jahodami a posypte práškovým cukrom.

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version