Černice pozastavujú čas

Kto by nechcel byť navždy mladý? Túži po tom snáď každý. Spomaliť starnutie môžete aj prirodzenejšími metódami než krémami a rôznymi plastikami. Zájdite do lesa či záhradky a natrhajte si čerstvé černice. Ich pravidelnou konzumáciu docielite dokonca ešte viac. 

Černice sú lesklé šťavnaté plody popínavého ostnatého kra, ostružiny černicovej. Zrelé černice sú tmavofialovej až čiernej farby s priemerom cca 2 cm. Toto chutné sladko-kyslé ovocie je zložené z množstva malých guličiek. Základným rozdielom medzi malinami a černicami je lôžko, na ktorom sú umiestnené plody. Maliny sa od neho oddeľujú a tak vzniká dutinka. Černice sa zbierajú spolu s jedlým lôžkom. Tmavé bobuľky môžeme nájsť predovšetkým na okrajoch lesov, pri plotoch a samozrejme v záhradkách. Pestovanie nie je náročné. Plody dozrievajú od júna až do septembra, v závislosti od klímy a odrody.

Čerstvé černice obsahujú vitamín A, B, C, E a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú zasa významnými antioxidantami. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým i pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. Pôsobia detoxikačne, pomáhajú liečiť zápal pľúc a znižujú následky ožarovania a chemoterapie.

Černice obsahujú tiež vlákninu, draslík, železo, horčík, vápnik či kyselinu listovú, ktorá podporuje delenie buniek. Vláknina reguluje cukor v krvi a znižuje hmotnosť aj cholesterol. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, zmierňuje prejavy stresu a depresie a prispieva k zdravým zubom.

Čerstvé ovocie alebo šťava sa môže použiť pri liečbe nachladenia, pri vysokých teplotách či dokonca pri zväčšenej štítnej žľaze. Dobrá je tiež proti kašľu a zachrípnutiu. Stačí ju trošku ohriať a kloktať ňou hrdlo, prípadne ju pomaly popíjať. V ľudovom liečiteľstve sa využívajú listy, nazbierané ešte pred rozkvitnutím kríkov. Sušené listy zvyknú tvoriť zložku čajov, ktoré podporujú liečbu zapálenej sliznice ústnej dutiny a hrtana, ale rovnako aj liečbu močových a žlčových ciest, cukrovky a hnačky. Užitočné sú dokonca aj jadierka. Obsahujú éterické oleje a salicyláty, ktoré pomáhajú pri liečbe reumy, zápalov alebo nachladenia.

Černice patria medzi potraviny, ktoré pôsobia proti starnutiu. Omladnúť sa teda dá aj chutne a lacno. Z lesného ovocia dodávajú telu najviac rastlinných látok. Černice obsahujú veľké množstvo polyfenolov, ktoré majú protirakovinový účinok. Blokujú tvorbu krvných ciev a urýchľujú zánik rakovinovej bunky. Černice sú vhodným ovocím aj pri chudnutí. Navyše zlepšujú imunitu, urýchľujú trávenie, čistia krv a pomáhajú telu zbaviť sa škodlivých látok aj prebytočného tuku z tela.

Okrem toho majú aj iné pozitívne účinky:

  • urýchľujú metabolizmus,
  • zlepšujú fungovanie mozgu,
  • eliminujú hemoroidy,
  • pôsobia preventívne proti osteoporóze,
  • liečia kožné ochorenia a poranenia,
  • regulujú hladinu cukru v krvi,
  • sú analgetikom alebo tlmičom bolesti,
  • pôsobia preventívne proti anémii,
  • podporujú tvorbu a pevnosť kostného tkaniva.

Využitie v kuchyni

Černice môžete využiť pri príprave rozličných dezertov. Hodia sa do koláčov, pudingov,  jogurtov, či koktailov.  Výborne chutia studené i horúce. Vyrábajú sa z nich tiež vynikajúce sirupy, džúsy, džemy, či dokonca víno.

Krém z čerstvých černíc

Potrebujeme:
400 g čerstvých černíc,
5 dl vody,
2 vajcia,
100 g práškového cukru,
30 g hladkej múky,
1 ČL citrónovej kôry.

Postup:

Černice umyjeme, zalejeme vodou a podusíme. Necháme vychladnúť a následne ich rozmixujeme. Oddelíme si malé množstvom černicového pyré, zmiešame ho s múkou, cukrom a varíme. Potom prilejeme aj zvyšné pyré, pridáme citrónovú kôru a dobre premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme k nim aj rozšľahané žĺtky a spojíme s černicovou zmesou. Opatrne premiešame a necháme vychladnúť. Hotový krém podávame s vanilkovou zmrzlinou alebo ho nalejeme do pohárov a ozdobíme šľahačkou.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *