Nazjedenie.sk

Čokoláda: 10 zdravých dôvodov, prečo by ste ju mali milovať

Čokoláda patrí medzi jednu z najobľúbenejších pochutín na svete a najlepšiu priateľku, po ktorej siahate hlavne v krízových situáciách. Táto sladká maškrta je pre mnohých spoľahlivým zdrojom útechy, induktorom romantiky a produktom zaručeného zdvihnutia nálady. No je pre nás aj zdravá?

cocoa-beans-499970_1280Všetkého veľa škodí, a preto je vo veľkom množstve viac na škodu ako na osoh. Existuje však rad medicínsky overených prípadov, ktoré hovoria, že horká čokoláda obsahujúca minimálne 80% kakaa, je pre naše zdravie veľmi prospešná. Odborníci skúmajúci vplyv čokolády na náš organizmus zistili, že je dobrá na srdce, cievy a činnosť mozgu. Okrem toho sa vo svojich výskumoch často vyjadrujú, že by mohla mať veľmi priaznivé účinky aj pre ľudí, ktorí trpia autizmom, obezitou, Alzheimerovou chorobou, a prospešná je taktiež pre diabetikov. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že dokonca aj mliečna čokoláda v malom množstve môže telu poskytnúť cenné živiny znižujúce riziko srdcovo-cievnych problémov. My vám ponúkame 10 vedecky dokázaných výhod čokolády pre vaše zdravie.

 

1. Prospešná pre srdce a správny krvný obeh
Nedávna vedecká štúdia zistila, že horká čokoláda pomáha obnoviť pružnosť tepien a zároveň zabraňuje bielym krvinkám, aby ostávali na cievnych stenách. To totižto často spôsobuje upchávanie tepien a následné vážne zdravotné problémy.

2. Znižuje riziko mŕtvice
Fínski výskumníci objavili, že konzumácia čokolády znižuje riziko mŕtvice až o neuveriteľných 17%.

3. Je bohatá na minerály
Horká čokoláda je nabitá prospešnými minerálmi ako je draslík, zinok, selén. Jedna 100 gramová tabuľka tmavej čokolády obsahuje až 67% železa.

4. Redukuje cholesterol
Pri vyššej spotrebe kakaa bolo preukázané, že znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje „dobrý“ cholesterol, čím sa môže predísť riziku kardiovaskulárnych ochorení.

5. Chráni pokožku pred spálením
Flavonoidy v tmavej čokoláde môžu pokožku ochrániť aj pred silným a nebezpečným slnečným žiarením, keďže majú okrem iného aj antioxidačné účinky. Netreba však úplne zavrhnúť staré a dobré opaľovacie krémy.

6. Pomôže pri strate telesnej hmotnosti

Je to skutočne pravda. Neurológ Will Clower hovorí, že ak si dáte jednu kocku 80% čokolády aspoň 20 minút pred jedením, aktivujú sa hormóny v mozgu, a tie vyšlú správu: „som plný“. Môžete to brať aj ako prevenciu pred plánovaným nezdravým obedom. Vďaka tejto finte sa tomu zďaleka vyhnete.

7. Je vhodná aj pre mamičky a deti
Fínska štúdia zistila, že čokoláda znižuje aj stres u mamičiek pred pôrodom. Zaujímavým faktom je aj to, že deti mamičiek, ktoré v tehotenstve konzumovali horkú čokoládu, majú vždy o niečo lepšiu náladu a častejšie sa usmievajú.

8. Tmavá môže slúžiť ako prevencia proti cukrovke
Možno to bude znieť ako klišé, no bolo preukázané, že kakao zlepšuje citlivosť na inzulín. Preto ak prijímate horkú čokoládu s mierou, môžete oddialiť alebo predísť vzniku cukrovky.

9. Horká pochúťka je prospešná aj pre mozog
Okrem toho, že flavonoidy obsiahnuté v čokoláde chránia vašu pokožku pred spálením, obnovujú aj prirodzený stav buniek a pomáhajú znižovať stratu pamäti u starých ľudí. Tmavá čokoláda má aj protizápalové vlastnosti. To sa zvyčajne využíva pri liečbe rôznych poranení, akými je napríklad otras mozgu.

10. S čokoládou sa budete cítiť lepšie
Tmavá pochutina obsahuje aj takzvaný fenyletylamín, čo je rovnaká látka, akú vytvára váš mozog pri pocite zamilovanosti. Povzbudzuje aj mozog a jeho činnosť a zároveň prispieva k vylučovaniu hormónov šťastia – endorfínov.

zdroj: telegraph.co.uk

foto: pixabay.com

Exit mobile version