Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 30 minút
Prísady:
Na mrveničkové cesto:
100 g hladkej múky,
75 g cukru,
1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker,
75 g zmäknutého masla alebo margarínu,
Na piškótové cesto:
3 vajcia,
4 PL vody,
150 g cukru,
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
100 g hladkej múky,
½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker,
90 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker,
2 zarovnané PL preosiateho kakaa,
100 ml rumu,
Na slivkovú náplň:
slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g),
1 balíček Tortového želé číreho Dr.Oetker,
200 ml šťavy z kompótu,
1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker,
Na šľahačkovú náplň:
400 ml smotany na šľahanie,
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker,
1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker,
50 g strúhanej horkej čokolády,
Na ozdobenie:
1 balíček Fondánu Dr.Oetker,
2 zarovnané PL kakaa,
Príprava:
- Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme.
- Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Korpus necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky.
- Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
- Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty.
- Fondán vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na plát s priemerom asi 30 cm. Fondán nanesieme na tortu a zľahka pritlačíme. Vzniknuté cípy odstrihneme nožničkami (obr. 1). Tortu pomocou sitka posypeme kakaom a nožom rovnomerne rozotrieme aj po stranách torty.
- Zo zvyšku fondánu vytvoríme hviezdičky (obr. 2) a tortu ozdobíme.
- Do podávania odložíme do chladničky.
TIP: Fondán Dr.Oetker môžeme nahradiť Marcipánom Dr.Oetker.