Určite máte cviklu v pamäti ešte zo školských čias, keď vlastne jej výrazná chuť bola mdlá a pre chuťové poháriky skôr nepríjemná. V konečnom dôsledku, cvikla našťastie nie je až tak zlá, ako si ju pamätáme. Presvedčí vás o tom aj cviklové rizoto.
Rizoto je vďačné jedlo, ktoré vieme pripraviť stále s inými ingredienciami a stále chutí dokonale. Či už hubové, so zeleninou alebo s cviklou, rizoto je vždy dobrý nápad. Poďme si pripraviť cviklové rizoto, na ktoré je práve teraz najlepšia sezóna.
Na cviklové rizoto budeme potrebovať:
- 500 g čerstvej cvikly
- 2-4 Pl olivového oleja
- 20 g masla
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 250 g ryže
- 150 ml bieleho vína
- 700 ml horúceho zeleninového vývaru
- hrsť strúhaného parmezánu
- čierne korenie
- soľ
Ako na to:
Prípravy sa skutočne netreba báť, tá vám zaberie tak maximálne pol hodinu a ani sa nenazdáte a skvelé jedlo budete mať na stole raz-dva. Najprv si pripravíme panvicu, na ktorú nalejeme olivový olej a zahrejeme na miernom plameni. Na rozpálenom oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, následne prilejeme víno a povaríme aby sa vyparil alkohol. Pridáme ryžu, na hrubšie nakrájanú cviklu, roztlačený cesnak. Zmes ešte okoreníme a osolíme. Rizoto podlievame vývarom a šťavou z cvikly a varíme, kým nezískame hladkú konzistenciu. Pravé rizoto je o neustálom podlievaní a miešaní, chce to trošku trpezlivosti. Posledných 5 minút keď vám už ryža mäkne, pridáme nastrúhaný parmezán a maslo a premiešame pekne do krémovej konzistencie. Voilá, cviklové rizoto je hotové.
Páčil sa vám tento recept na cviklové rizoto? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.