Či už lekvárové, tvarohové alebo s bryndzou, domáce pirohy patria medzi tie najlepšie jedlá zo slovenskej tradičnej kuchyne. (Samozrejme po haluškách). Od starých mám chutili najlepšie plnené slivkovým domácim lekvárom a posypané makovo-cukrovou posýpkou. Ako deti sme babičkám pomáhali lepiť štvorčeky z cesta s kôpkou džemu v strede do tvaru trojuholníka.
Dnes sme si pre vás pripravili tradičný recept na domáce pirohy s domácim lekvárom. Toto jedlo je vhodné na obed či na večeru, kedykoľvek len budete chcieť. Je síce pravda, že ich príprava je trošku pracnejšia, no raz za čas si takúto dobrotu dopriať môžete.
Na domáce pirohy budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej múky
- 2 ks väčších veselých vajíčok
- maslo
- voda
- soľ
- práškový cukor na posypanie
- pomletý mak na posypanie
Ako na to:
Najprv si pripravíme cesto. Z múky, soli, vajíčok a vody si ručne alebo pomocou kuchynského robota vyhnetieme hladké cesto. Hotové cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme do hrúbky asi 3 milimetrov. Rozvaľkané cesto si nakrájame najprv na pásiky a potom na kocky. Čajovou lyžičkou do stredu každého štvorčeka položíme slivkový lekvár alebo džem podľa vlastnej chuti.
Štvorčeky z cesta prehneme a dôkladne zlepíme hrany dokopy až kým nám nevznikne pekný trojuholník resp. piroh. Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme vodu a soľ a necháme zovrieť. Do vriacej vody nahádžeme pirohy a pár krát premiešame, aby sa nám nepospájali dokopy a necháme variť, kým vyplávajú na povrch.
Uvarené pirohy scedíme a prepláchneme vodou. Zatiaľ, kým sa nám trojuholníčky s džemom varia, pripravíme si malý hrniec, v ktorom roztopíme maslo. Prepraženým maslom zalejeme uvarené pirohy, naložíme na tanier a posypeme makom. Voilá, a pirohy so slivkovým lekvárom sú hotové. Prajeme dobrú chuť.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.