Nazjedenie.sk

Domáci slivkový kompót

Nastal čas sliviek. Malé, oválne ovocie so žltou alebo zelenou mäkkou dužinou je výborné ako na varenie tak aj na pečenie. Ich chuť si však môžete užívať počas celého roka. Aby ste si uchovali chuť leta v podobe sliviek, pomôže vám na to zaváranie. Tento slivkový kompót oceníte predovšetkým v zime.

K hlavnému jedlu, či do koláčov alebo do ryžového nákypu. Domáci kompót je dokonca najlepší, keď ho vyjedáte len tak, priamo z fľaše. Slivky obsahujú množstvo pozitívnych látok, ktoré sú pre naše telo dôležité.

slivkový kompót

Na slivkový kompót budeme potrebovať:

Ako na to:

Na slivkový kompót je najlepšie použiť zrelé tvrdé slivky. Tie si umyjeme a odkôstkujeme. Polovičky sliviek pekne naukladáme na seba do čistých a suchých zaváraninových pohárov.

Z vody a cukru si pripravíme sirup. Do hrnca dáme vodu, cukor premiešame a necháme na sporáku zovrieť. Horúci sirup nalejeme do zaváraninových pohárov so slivkami a poriadne uzavrieme.

Kompót ešte nie je hotový. Zaváraninové fľaše potrebujeme ešte sterilizovať. Položíme do hrnca poháre a zalejeme teplou vodou po približne hrdlo fliaš. Položíme pokrievku a sterilizujeme aspoň 10-15 minút pri teplote 100 °C. Voilá, domáci slivkový kompót je hotový.

Páčil sa vám tento recept? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Exit mobile version