Kombinácia bobuliek egrešu a lístkov osviežujúcej mäty vytvorí skvelý sirup, ktorý vám v zime pripomenie horúce letné dni. Uvarte si egrešový sirup podľa nášho receptu.
Na sirup porebujeme:
- 1,5 kg egreše
- 10 lístkov mäty
- 500 ml vody
- 1 Čl kyseliny citrónovej
- 1 kg cukru
Ako na to:
Odkvapkané, umyté a odstopkované egreše pomelieme v mlynčeku. Ak nemáte mlynček môžete ich len popučiť s pučiakom na zemiaky. Roztlačené egreše prelejeme do hrnca, do ktoreho pridáme mätové lístky a zalejeme vodou. Pridáme lyžičku kyseliny citrónovej, hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme približne 24 hodín odpočívať na chladnom mieste.
Na druhý deň zmes precedíme cez sitko alebo gázu a pridáme cukor. Zmes prevaríme, kým sa cukor nerozpustí. Hneď, ako začne egrešový sirup vrieť, hrniec odstavíme a nalejeme do čistých fliaš. Sirup sterilizujeme 20 minút pri 90 °C.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.