Eva Marsy sa narodila v Košiciach, kde spolu s rodičmi a súrodencami žila do roku 1983. Od tohto roku žije vo Francúzsku, v malebnej oblasti zvanej Savojsko. Kraj priamo v Alpách ponúka mnoho kulinárskych skvostov, no my sme sa pýtali aj na to, aké sú najväčšie rozdiely medzi našou a ich tradičnou kuchyňou.
- Čím je oblasť Savojsko z pohľadu chovu či pestovania najviac špecifická?
- Na čo z francúzskej kuchyne ste si museli najdlhšie zvykať?
Ako tomu na Slovensku býva, boli sme vychovaní na každodenne porcii domácej polievky. Tá vždy tvorila základ obeda aj večere. Keď som sa presťahovala do Francúzska, tak sa polievka skoro úplne vytratila z denného menu a na počudovanie mi ani vôbec nechýba. Poznám však veľa rodín, ktoré si najmä v zime doprajú teplú a výdatnú zeleninovú krémovú polievku, avšak len na večeru. Okrem toho je Francúzsko veľkým zástancom ovocia a zeleniny, preto ich konzumujú vo väčšom množstve ako u nás.
- Aké na Slovensku bežne dostupné ingrediencie sa v krajine galtského kohúta nedajú vôbec pozháňať?
- Je pravda, že si Francúzi každé ráno doprajú len croissant s kávou alebo je to iba fáma?
Musím potvrdiť, že je to skutočne pravda. Vo Francúzsku sa na raňajky pije veľmi veľa kávy ku ktorej už stačí len pár croissantov s maslom. Oproti tým tradičným anglickým raňajkám sú tie francúzske úplne jednoduché a ľahké. Vôbec, každá časť dňa, či už je to obed alebo večera, sú jednoduché a podávajú sa v malých dávkach.
- O Slovákoch sa hovorí, že jedlo hltajú priam naraz. Ako sú na tom Francúzi?
Francúzi sú skutočne gurmánmi a vidno to aj pri každej obedňajšej prestávke, ktorá niekedy trvá aj dve hodiny. Keď odbije dvanásta hodina, sadnú si k obedu a popritom ako si vychutnávajú jedlo, majú čas aj na rozhovor, debatujú a nikam sa neponáhľajú. Jednoducho vedia, že tento čas patrí kvalitným pokrmom.
- A čo sviatky? Vypráža sa na Vianoce vo vašej kuchyni kapor a buble v hrnci kapustnica s klobásou?
- Francúzsko sa považuje aj za krajinu kvalitných vín s dlhou tradíciou. Je u vás zvykom si dať pohár vína ku každému obedu či večeri?
Na obed sa samozrejme vždy podáva jeden pohár vína, či už v reštaurácii alebo aj v domácnostiach. Nie je to však o tom, že by sa vypila pri jednom posedení celá fľaša vína, ale rovnako ako aj jedlo, tak si Francúzi vychutnávajú aj chuť vína, ktoré je skvelým doplnkom k jedlu.
- Francúzi sú veľkí gurmáni a potrpia si na kvalitnom jedle. Sú v tejto krajine teda nejaké fastfoody?
V oblasti kde bývam sú aj fastfoody, no je ich oveľa menej ako vo veľkomestách. Dá sa tu nájsť pizzeria, kebab či burger, no tunajší obyvatelia si doprajú skôr domáce jedlo. Kvalitných a domácich produktov je tu veľmi veľa, takže by bola škoda to nevyužiť. Viac ako fastfoody tu navštevujú reštaurácie alebo malé bistrá a kaviarničky.
- Je parížsky šalát naozaj parížskym alebo aspoň francúzskym?
- Môžeme slimáky skutočne považovať za obľúbenú delikatesu Francúzov?
Slimáky sa vo Francúzsku môžu buď voľne zbierať, alebo ich možno kúpiť predvarené v obchode, teda ako polotovar. Uvareného slimáka dajú naspäť do škrupinky a potom sa už v kuchyni pripravuje rozlične. Najskôr sa môže roztopiť maslo, do ktorého sa pridá petržlenová vňať a cesnak. Touto zmesou treba zatvoriť škrupinku a upiecť v rúre na špeciálnych tanieroch, v ktorých je slimák pevne uložený na jednom mieste a nešmýkal sa po tanieri. Stačí už len opiecť bagetu, naliať pohár vína a zaželať bon appétit.
Ilustračné foto: pixabay.com