Nazjedenie.sk

Hrnčekový ryžový nákyp s marhuľami

Kto by ho nemiloval? Sladké hlavné jedlo, ktoré najlepšie chutilo od babky. Menej dobré už bolo zo školskej jedálne, na ktoré sa ja pamätám veľmi dobre. Rýžový nákyp zo školskej jedálne bol viac čierny a suchý ako Veľký piatok. Nevadí, aj napriek tomu som na toto jedlo nezanevrela. Viete prečo? Lebo doma ho moja babka pripravovala stokrát lepšie.

Ryža bola akurát aj čo s chuti týka, ovocia tam bolo vždy hojne a na vrchu bol sneh, ktorý dodnes neviem pripraviť tak dobre, ako ona. Preto som pre vás dnes zvolila variant bez snehu na vrchu. Hrnčekový ryžový nákyp s marhuľami zvládnete raz-dva. Tento recept je síce s marhuľami, no my sme použili čerešne, nakoľko minuloročná úroda marhúľ bola veľmi slabá. Každopádne, nič to nemení na chuti samotného ryžového nákypu, ktorý je vynikajúci ako s marhuľami, tak aj s čerešňami alebo višňami.

Na hrnčekový ryžový nákyp s marhuľami budeme potrebovať:

Ako na to:

V hrnci na miernom ohni si necháme rozpustiť maslo. Následne do masla pridáme hrnček ryže, ktorú upražíme do sklovita a zalejeme 2 hrnčekmi mlieka, pridáme štipku soli, balíček vanilkového cukru a 3 polievkové lyžice kryštálového cukru. Ryžu za občasného miešania privedieme do varu. Stiahneme intenzitu plamene na najnizšie a necháme variť. Tretí hrnček mliekasi necháme v zálohe, a pridáme dodatočne podľa potreby, aby sme dosiahli pomerne hustú kašu. Celý proces varenia ryže by mal trvať približne 15 minút.

Do mäkkej a horúcej kaše na záver pridáme ešte polievkovú lyžicu masla a dobre premiešame. Ryžu necháme pod pokrievkou vychladnúť. Medzitým, ako nám chladne ryža si oddelíme vaječné žĺtky od bielkov a z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Kompót zlejeme od sirupu a rozohrejeme si rúru na 180 °C. Keď je ryžová kaša letná, vmiešame do nej najprv žĺtky a potom vyšľahaný sneh z bielkov. Maslom si vytrieme formu alebo jánske sklo a polovičku ryže do nej navrstvíme. Poukladéme marhule a zakryjeme ich druhou polovicou ryže. Na vrch dáme trošku masla a prykryjeme pokrievkou. Nákyp pečieme do zlatohneda približne 40 minút.

Hotový ryžový nákyp môžeme poliať sirupovou šťavou z marhuľového kompótu. My sme použili čerešňový kompót, pretože minuloročná úroda marhúľ bola veľmi slabá. To nemení nič nachuti samotného nákypu 😉 Dobrú chuť.

hrnčekový ryžový nákyp

Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám hrnčekový ryžový nákyp chutil. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Exit mobile version