Hrozno sa teší stále väčšej a väčšej popularite. Toto ovocie je sladké a plné vitamínov i iných zdraviu prospešných látok. Navyše sa z neho vyrába sa najobľúbenejší nápoj nielen dám, ale niekedy aj pánov – víno.
Hrozno je súplodie, patrí do čeľade viničovitých rastlín a zároveň medzi ovocie vhodné pri chudnutí. Ale pozor, keďže obsahuje hroznový cukor, má najvyššiu energetickú hodnotu, preto ho nemôžete jesť na kilá.
Bobule hrozna sú podľa odrody oválne, hruškovité alebo guľaté. Hrozno môže mať aj rôzne farby, napríklad zelenkavú, žltú a jantárovú, ružovú, modrú, respektíve čierno-modrú. Dužina môže mať menšie či väčšie semená a rôzne množstvo farbiva. Na konzumáciu sú vhodné veľkoplodé odrody hrozna, zatiaľ čo na výrobu vína slúžia drobnoplodé odrody. Hrozno dozrieva v našej oblasti podľa odrody od konca augusta do konca septembra.
Dnešný európsky vinič patrí medzi najstaršie pestovanú kultúrnu rastlinu a pochádza z oblasti Kaspického mora, kde rástol divo. Jeho korene siahajú až do starovekého Egypta – Egypťania považovali hrozno za drahocenný dar prírody vyrábali z neho prvé víno. Neskôr sa vinič rozšírili po celom Stredozemí a kolonizáciou sa dostal aj na ostatné kontinenty.
Na čo je hrozno dobré
- Hrozno pomáha pri liečbe žlčových a obličkových kameňov.
- Posilňuje imunitu. Zmierňuje bolesti pri menštruácii.
- Dodáva telu energiu tým, že zvyšuje fyzickú aj psychickú aktivitu.
- Napomáha hojeniu rán.
- Pri starnutí zmierňuje stratu zraku.
- Pomáha pri zápche a pôsobí močopudne, vďaka čomu sa z tela vyplavujú škodlivé látky.
- Zmierňuje únavu a depresiu, lieči migrénu.
- Pôsobí ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva.
- Má omladzujúce účinky, regeneruje pokožku, vypĺňa vrásky a pomáha v boji s celulitídou.
- Má antibakteriálne a antivírusové účinky.
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Pôsobí ako afrodiziakum.
- Látky z plodov hrozna odrody Concord dokážu zastaviť poškodzovanie DNA.
- Obsahuje vysoké množstvo železa, a tak vplýva na proces tvorby novej krvi a bojuje proti chudokrvnost.
- Udržuje rovnováhu črevnej mikroflóry a zamedzuje vzniku hnilobných procesov.
Červené, ružové a modré hrozno je prospešné pri pľúcnych chorobách a ast
Biele, zelené a žlté hrozno priaznivo pôsobí na žalúdok, obličky, pečeň a pokožku. Je prospešné pri impotencii a kŕčových žilách. Prečisťuje organizmus od škodlivých látok.
Zaujímavosť
Nekombinujte hrozno s perlivou vodou, mliekom či alkoholom, pretože táto kombinácia vám môže spôsobiť bolesti žalúdka a nevoľnosť.
Ilustračné foto: pixabay.com