Nazjedenie.sk

Hrozno: Ovocie Bohov

Hrozno sa teší stále väčšej a väčšej popularite. Toto ovocie je sladké a plné vitamínov i iných zdraviu prospešných látok. Navyše sa z neho vyrába sa najobľúbenejší nápoj nielen dám, ale niekedy aj pánov – víno.rebstock-1612293_1280

Hrozno je súplodie, patrí do čeľade viničovitých rastlín a zároveň medzi ovocie vhodné pri chudnutí. Ale pozor, keďže obsahuje hroznový cukor, má najvyššiu energetickú hodnotu, preto ho nemôžete jesť na kilá.

Bobule hrozna sú podľa odrody oválne, hruškovité alebo guľaté. Hrozno môže mať aj rôzne farby, napríklad zelenkavú, žltú a jantárovú, ružovú, modrú, respektíve čierno-modrú. Dužina môže mať menšie či väčšie semená a rôzne množstvo farbiva. Na konzumáciu sú vhodné veľkoplodé odrody hrozna, zatiaľ čo na výrobu vína slúžia drobnoplodé odrody. Hrozno dozrieva v našej oblasti podľa odrody od konca augusta do konca septembra.

Pôvod

Dnešný európsky vinič patrí medzi najstaršie pestovanú kultúrnu rastlinu a pochádza z oblasti Kaspického mora, kde rástol divo. Jeho korene siahajú až do starovekého Egypta – Egypťania považovali hrozno za drahocenný dar prírody vyrábali z neho prvé víno. Neskôr sa vinič rozšírili po celom Stredozemí a kolonizáciou sa dostal aj na ostatné kontinenty.

Na čo je hrozno dobré

Červené, ružové a modré hrozno je prospešné pri pľúcnych chorobách a astme, pomáha pri chudokrvnosti, čistí organizmus od kyselín a solí, redukuje kožné problémy. Pôsobí ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, prečisťuje cievy a zlepšuje krvný obeh.

Biele, zelené a žlté hrozno priaznivo pôsobí na žalúdok, obličky, pečeň a pokožku. Je prospešné pri impotencii a kŕčových žilách. Prečisťuje organizmus od škodlivých látok.

Zaujímavosť

Nekombinujte hrozno s perlivou vodou, mliekom či alkoholom, pretože táto kombinácia vám môže spôsobiť bolesti žalúdka a nevoľnosť.

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version