Site icon Nazjedenie.sk

Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou

Vystačí na: asi 20 kusov
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
Náročnosť: stredná

Prísady:

Na cesto:

180 ml mlieka,
50 g masla alebo margarínu,
350 g hladkej múky,
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker,
50 g cukru,
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
štipka soli,
1 vajce,

Na náplň:

1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g),
250 g kyslej smotany,
100 g cukru,
1 balíček (40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker,
100 ml mlieka,
2 vajcia,

Na mrveničku:

60 g sušených brusníc,
90 g hladkej múky,
60 g cukru,
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
60 g zmäknutého masla,

Ešte potrebujeme:

plech na pečenie (30 x 40 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
  2. Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
  3. Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótované hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky.
  4. Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 45 minút

5. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.

Exit mobile version