Pozná to každá z nás. Každomesačné útrapy s bolesťou a neodbytné chute na všetko mastné, sladké, mastné a opäť sladké. Ak má žena svoje dni, alebo hovorovo „návštevu“, je priam nevyhnutné sa odmeniť – ideálne čokoládou. Našej postave síce veľmi neprospeje, no našim nervom áno. Možno si to len nahovárame, no keď zjeme celú tú 300 gramovú čokoládu, naozaj je nám oveľa lepšie! Mliečna či horká čokoláda majú svojich fanúšikov po celom svete bez ohľadu na vek, pohlavie alebo národnosť. Čo však biela čokoláda? Môžeme ju naozaj radiť medzi čokolády, alebo je to len umelo vytvorený produkt?
Vo všeobecnosti je čokoláda produkt, ktorý sa vyznačuje istým obsahom kakaovej zložky a kakaového masla. Tieto dve ingrediencie sa líšia vo svojom obsahu a to podľa toho, o aký druh tejto pochúťky ide. Samozrejme, horká čokoláda bude kvalitnejšia, lebo bude obsahovať viac kakaa a naopak mliečna čokoláda viac mlieka a menej obsahu kakaa. Naša biela „hriešnica“ však svojim zložením okolo tej legendárnej čokolády ani neprešla, pretože obsahuje veľa stuženého tuku a mlieka. Biela čokoláda je vlastne „nečokoláda“ a to preto, lebo jej základ tvorí kakaové maslo. Obyčajne tvorí od 18 do 30% jej obsahu. Toto maslo je však bez obsahu kakaa a preto čokoláde chýba typická hnedá farba.
Deti naopak veľmi obľubujú bielu čokoládu a to v kombinácii s lentilkami alebo inými cukríkmi, keďže na našom obrovskom a rozmanitom trhu nájdeme azda hocičo.
Ak vás predsa tento článok neodradil a zápasíte s chuťami na bielu čokoládu, vyrobiť si ju môžete aj doma a vaše svedomie a chuťové poháriky môžu byť spokojné s obsahom látok, pretože presne viete, čoho ste tam koľko dali.
Recept na domácu bielu čokoládu nájdete TU.
Ilustračné foto:pixabay.com,visualhunt.com