Site icon Nazjedenie.sk

Jód

Jód je známy prvok, no málo kto vie, akú významnú funkciu má v našom tele. Je nesmierne dôležitý na tvorbu hormónov, ktoré riadia rýchlosť a účinnosť premeny jedla na energiu a regulujú telesný, ale aj duševný vývoj jedinca.

Nedostatok jódu môže spôsobiť zväčšenie štítnej žľazy, či viesť k tvorbe takzvaného hrvoľa, čo dochádza väčšinou u žien v reprodukčnom veku. Dá sa však tomu predísť, ak sa zvýši prísun jódu, napríklad prostredníctvom soli obohatenej o jód. Taktiež pomôže konzumácia rýb, morských plodov alebo morských rias. Naopak príliš vysoký prísun jódu, môže viesť k hyperaktivite štítnej žľazy. Tak ako v každom prípade, aj tu platí. všetko s mierou.

Ženy trpiace ťažkým nedostatkom jódu sa vystavujú riziku, že porodia deti, ktoré budú trpieť na nefunkčnosť hormónov štítnej žľazy, čo pri okamžitej liečbe môže viesť až ku retardácii.

Veľmi dobrý zdrojom jódu sú ryby, dary mora, morské riasy a všeobecne morská voda. Jód nájdeme aj v ovocí, zelenine a obilninách, ale množstvo jódu závisí od jeho koncentrácie v pôde, na ktorej plodiny rástli. Ako zdroj môže poslúžiť aj mäso alebo mlieko voľne pasúcich sa zvierat.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version