Táto delikatesa bola odjakživa pokrmom boháčov a ľudí, čo mali hlbšie do vrecka. Je symbolom moci, luxusu, dokonalosti a elegancie. Dnes je už dostupnejší, ako v minulosti, ale mnohých stále odrádza jeho vysoká cena. Za 100 g môžete totiž zaplatiť aj 900 eur.
- Kaviár sú ikry ryby, najčastejšie jesetera a lososa. Ak je z jesetera, je to čierny kaviár a ak z lososa, tak červený. Používa sa ako ozdoba, ale jeho konzumácia je najmä rituálom.
- Najväčším zdrojom kvalitného čierneho kaviáru je Kaspické more, kde sa nachádza až 90% z celosvetovej produkcie. Ďalej je to Čierne more a na Slovensku Dolný tok Dunaja.
- Krajiny, ktoré vám túto pochúťku distribuujú sú Rusko, Azerbajdžan a Irán.
Pravý a nepravý – ako ich odlíšiť ?
Červený kaviár (nepravý)
Červený kaviár oceňujú labužníci menej, pretože je lisovaný a ikry v ňom popraskali a sú málo vyvinuté. Má sýto oranžovú farbu a je neslaný. Tento druh však netreba úplne zatracovať. Pochutnávali si na ňom už cári na Ruskom dvore, kam sa dostal v 17. storočí.
Je z ikier jeseterovitých rýb. Ten kvalitný má veľké zrná, je pevný, slaný a nezapácha. Cena za 100 g sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 900 eur. Najkvalitnejší kaviár pochádza z troch druhov rýb: jesetera, sevrugy a belugy. Tieto ryby sú chránené a ich lov je regulovaný, pretože so stúpajúcim záujmom o ne klesá aj ich počet v moriach. Alternatívou je umelý chov na chovných staniciach – jedna taká je napríklad vo Francúzsku. Umelý chov však znižuje kvalitu kaviáru, pretože tu chované ryby sú mladšie ako v moriach a ich vek ovplyvňuje chuť aj veľkosť ikier.
Paradoxom je, že kvalitný čierny kaviár je najprv bielej farby, až postupne sivne, tmavne. Čím je tmavší, tým viac stráca na atraktívnosti, kvalite a chuti.
Ulahodí nielen jazyku, ale rovno celému telu
Ikry neobsahujú žiadny cukor a svojou vysokou dávkou jódu prispievajú k správnej činnosti štítnej žľazy. Sú tiež prírodným afrodiziakom, takže si vás rýchlo podmania a v kombinácii so šampanským vykúzlia nezabudnuteľný večer.
Ak niekedy budete mať navyše niekoľko stoviek eur a nebudete vedieť, čo s nimi, kúpte si kaviár. Síce nezbohatnete, ale budete mať lepší pocit, že ste ochutnali luxusnú delikatesu a tak na chvíľu zapadli do klubu vyvolených. A ak predsa nie, stačí aj ten z lososa.
Ilustračné foto : citarella.com, pixabay.com