ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Kaviár-pochúťka bohatých

Táto delikatesa bola odjakživa pokrmom boháčov a ľudí, čo mali hlbšie do vrecka. Je symbolom moci, luxusu, dokonalosti a elegancie. Dnes je už dostupnejší, ako v minulosti, ale mnohých stále odrádza jeho vysoká cena. Za 100 g môžete totiž zaplatiť aj 900 eur.

  • Kaviár sú ikry ryby, najčastejšie jesetera a lososa. Ak je z jesetera, je to čierny kaviár a ak z lososa, tak červený. Používa sa ako ozdoba, ale jeho konzumácia je najmä rituálom.
  • Najväčším zdrojom kvalitného čierneho kaviáru je Kaspické more, kde sa nachádza až 90% z celosvetovej produkcie. Ďalej je to Čierne more a na Slovensku Dolný tok Dunaja.
  • Krajiny, ktoré vám túto pochúťku distribuujú sú Rusko, Azerbajdžan a Irán.

Pravý a nepravý – ako ich odlíšiť ?

Červený kaviár (nepravý

salmon_caviar-001Tí, ktorí nie sú ochotní zaplatiť za rybie ikry stovky eur, si môžu ulahodiť aj na menej kvalitnom a dostupnom produkte. Za nepravý kaviár považujeme ten, ktorý nie je vyrobený z jeseterovitých rýb, ale napríklad z lososa, kapra či tuniaka. Za 100 g kaviáru z lososa zaplatíte približne 12 eur.

Červený kaviár oceňujú labužníci menej, pretože je lisovaný a ikry v ňom popraskali a sú málo vyvinuté. Má sýto oranžovú farbu a je neslaný. Tento druh však netreba úplne zatracovať. Pochutnávali si na ňom už cári na Ruskom dvore, kam sa dostal v 17. storočí.

mj-618_348_tk-caviar-explainerČierny kaviár (pravý)  

Je z ikier jeseterovitých rýb. Ten kvalitný má veľké zrná, je pevný, slaný a nezapácha. Cena za 100 g sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 900 eur. Najkvalitnejší kaviár pochádza z troch druhov rýb: jesetera, sevrugy a belugy. Tieto ryby sú chránené a ich lov je regulovaný, pretože so stúpajúcim záujmom o ne klesá aj ich počet v moriach. Alternatívou je umelý chov na chovných staniciach – jedna taká je napríklad vo Francúzsku. Umelý chov však znižuje kvalitu kaviáru, pretože tu chované ryby sú mladšie ako v moriach a ich vek ovplyvňuje chuť aj veľkosť ikier.

Paradoxom je, že kvalitný čierny kaviár je najprv bielej farby, až postupne sivne, tmavne. Čím je tmavší, tým viac stráca na atraktívnosti, kvalite a chuti.

Ulahodí nielen jazyku, ale rovno celému telu

caviar-389065_1280Keďže ide o rybie vajíčka, rovnako, ako slepačie vajíčka, aj tieto obsahujú veľa prospešných látok, napríklad 13% nasýtených mastných kyselín vo forme rybieho tuku a rôznorodé minerály a vitamíny. Obsah bielkovín v kaviári je 31%, takže sa často porovnáva s hovädzím mäsom.

Ikry neobsahujú žiadny cukor a svojou vysokou dávkou jódu prispievajú k správnej činnosti štítnej žľazy. Sú tiež prírodným afrodiziakom, takže si vás rýchlo podmania a v kombinácii so šampanským vykúzlia nezabudnuteľný večer.

Ak niekedy budete mať navyše niekoľko stoviek eur a nebudete vedieť, čo s nimi, kúpte si kaviár. Síce nezbohatnete, ale budete mať lepší pocit, že ste ochutnali luxusnú delikatesu a tak na chvíľu zapadli do klubu vyvolených. A ak predsa nie, stačí aj ten z lososa.

Ilustračné foto : citarella.com, pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *