Nazjedenie.sk

Kiwi: Stačí jeden kus a o dennú dávku vitamínu C máte postarané

Kiwi sa u nás objavilo približne v 80. rokoch minulého storočia. Jeho pôvodnou krajinou je Čína. V roku 1906 sa semená kiwi dostali na Nový Zéland. Dnes sa pestuje hlavne tam, no okrem toho aj v Austrálii, Kalifornii, Chile, Izraeli či v Južnej Európe. V našich končinách je pestovanie tohto ovocia zatiaľ obmedzené, no niektorým odrodám odolným voči mrazu sa tu môže dariť. Ak by ste to s pestovaním kiwi chceli skúsiť, zaobstarajte si opornú konštrukciu, podobne ako pri hrozne.

kiwi-3071_640Toto exotické ovocie je na pultoch obchodov dostupné počas celého roka. Patrí medzi najmenej kontaminované potraviny pesticídmi. Pri jeho pestovaní sa totiž používa minimálne množstvo postrekov a hnojív. Klasické zelené kiwi má oválny tvar a hnedú chlpatú šupku. Väčšina ľudí si kiwi pred konzumáciou ošúpe, ale nájdu sa aj takí, ktorí ho zjedia aj so šupkou. Nie je síce škodlivá, no chĺpky môžu byť v ústach nepríjemné. Existuje aj tzv. zlaté kiwi. Dužina má hnedastú, resp. zlatistú farbu a chuťovo je sladšia než tá zelená. Šupka je hladšia, má len maličké chĺpky. Pokiaľ ide o tvar, zlaté kiwi je na jednej strane o čosi špicatejšie.

Jednou z najväčších výhod tohto citrusu je vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje ho niekoľkonásobne viac než väčšina bežne dostupného ovocia. Jeden kus obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C pre dospelého človeka. Okrem toho obsahuje aj vitamín K, v menšom množstve aj vitamín B a E, ďalej množstvo minerálov, antioxidantov a telu prospešných látok. Zastúpenie má draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík či železo.

Liečivé účinky

Už v dávnej minulosti sa v Číne kiwi používalo na liečenie viacerých chorôb. Pôsobí ako prevencia proti rôznym chorobám (najmä proti chrípke, nádche a prechladnutiu), infekciám a posilňuje tiež imunitný systém. Je zdrojom energie, taktiež stimuluje činnosť svalov, posilňuje cievy a väzivovú tkaninu. Preto ho často konzumujú aj športovci. Pomáha aj pri znižovaní rizika srdcových chorôb. Kiwi však obsahuje aj alergénne látky, takže niektorí ľudia by sa mu mali vyhnúť.

Ďalšie pozitívne účinky kiwi:

Kiwi napomáha aj pri chudnutí. Prečisťuje črevá, zlepšuje trávenie, podporuje metabolizmus, stabilizuje hladinu vody v bunkách, a tým obmedzuje zadržiavanie vody v organizme. Ak je však kiwi veľmi sladké, teda dozreté, tak má vyšší obsah cukru, na ktorý si pri chudnutí treba dávať pozor.


Zrelé či nezrelé?

Pokiaľ máte radi sladké kiwi, kúpte si zrelé mäkké plody. Treba ich však čo najskôr skonzumovať, aby úplne neprezreli. Ak uprednostňujete kyslejšiu chuť, siahnite po tvrdších, nie celkom dozretých kúskoch. Keď v obchode natrafíte len na veľmi tvrdé plody, pokojne vezmite aj tie. Nechajte ich doma pár dní odležať. Postupne dozrejú, zmäknú a zosladnú. Ak chcete ich dozrievanie urýchliť, vložte ich do papierového vrecka spolu s jablkami alebo banánom. Tieto druhy ovocia uvoľňujú rastlinný hormón etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie.

Ako jesť a lúpať kiwi

S lúpaním kiwi sú niekedy problémy, najmä ak je ešte nedozreté. Existuje viacero možností, ako toto ovocie jednoducho a rýchlo zbavíte šupky.

Kiwi má široké uplatnenie aj v receptoch, najmä v dezertoch. Použite ho do koláčov, zákuskov, ovocných šalátov alebo smoothies. Jeho krásna zelená farba je veľkým plusom.

Foto: pixabay.com

Exit mobile version