Kiwi sa u nás objavilo približne v 80. rokoch minulého storočia. Jeho pôvodnou krajinou je Čína. V roku 1906 sa semená kiwi dostali na Nový Zéland. Dnes sa pestuje hlavne tam, no okrem toho aj v Austrálii, Kalifornii, Chile, Izraeli či v Južnej Európe. V našich končinách je pestovanie tohto ovocia zatiaľ obmedzené, no niektorým odrodám odolným voči mrazu sa tu môže dariť. Ak by ste to s pestovaním kiwi chceli skúsiť, zaobstarajte si opornú konštrukciu, podobne ako pri hrozne.
Jednou z najväčších výhod tohto citrusu je vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje ho niekoľkonásobne viac než väčšina bežne dostupného ovocia. Jeden kus obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C pre dospelého človeka. Okrem toho obsahuje aj vitamín K, v menšom množstve aj vitamín B a E, ďalej množstvo minerálov, antioxidantov a telu prospešných látok. Zastúpenie má draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík či železo.
Liečivé účinky
Už v dávnej minulosti sa v Číne kiwi používalo na liečenie viacerých chorôb. Pôsobí ako prevencia proti rôznym chorobám (najmä proti chrípke, nádche a prechladnutiu), infekciám a posilňuje tiež imunitný systém. Je zdrojom energie, taktiež stimuluje činnosť svalov, posilňuje cievy a väzivovú tkaninu. Preto ho často konzumujú aj športovci. Pomáha aj pri znižovaní rizika srdcových chorôb. Kiwi však obsahuje aj alergénne látky, takže niektorí ľudia by sa mu mali vyhnúť.
Ďalšie pozitívne účinky kiwi:
chráni srdce a pomáha znižovať cholesterol,- spevňuje cievy a žily, pôsobí proti ich upchávaniu,
- podporuje látkovú výmenu,
- chráni bunky pred poškodením,
- odstraňuje toxíny z krvného obehu,
- pomáha pri respiračných problémoch (astma, kašeľ, dýchavičnosť),
- chráni proti vzniku rakoviny,
- pomáha pri krvácaní ďasien a pri paradentóze,
- znižuje riziko vytvárania krvných zrazenín,
pomáha pri hojení rán,- podporuje rast kostí,
- likviduje močové kamene,
- zlepšuje videnie,
- zabraňuje zápche,
- pomáha zvládať stres,
- zvyšuje sústredenie,
- pomáha proti únave,
- napomáha lepšiemu vstrebávania železa v tele.
Kiwi napomáha aj pri chudnutí. Prečisťuje črevá, zlepšuje trávenie, podporuje metabolizmus, stabilizuje hladinu vody v bunkách, a tým obmedzuje zadržiavanie vody v organizme. Ak je však kiwi veľmi sladké, teda dozreté, tak má vyšší obsah cukru, na ktorý si pri chudnutí treba dávať pozor.
Pokiaľ máte radi sladké kiwi, kúpte si zrelé mäkké plody. Treba ich však čo najskôr skonzumovať, aby úplne neprezreli. Ak uprednostňujete kyslejšiu chuť, siahnite po tvrdších, nie celkom dozretých kúskoch. Keď v obchode natrafíte len na veľmi tvrdé plody, pokojne vezmite aj tie. Nechajte ich doma pár dní odležať. Postupne dozrejú, zmäknú a zosladnú. Ak chcete ich dozrievanie urýchliť, vložte ich do papierového vrecka spolu s jablkami alebo banánom. Tieto druhy ovocia uvoľňujú rastlinný hormón etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie.
Ako jesť a lúpať kiwi
S lúpaním kiwi sú niekedy problémy, najmä ak je ešte nedozreté. Existuje viacero možností, ako toto ovocie jednoducho a rýchlo zbavíte šupky.
- dobre dozreté kiwi rozkrojte na polovice a vnútro vydlabte malou lyžičkou,
- mäkké kiwi ošúpete aj pomocou skleneného pohára, návod nájdete TU,
- tvrdšie kiwi orežte dookola nožom, rátajte však s určitými stratami dužiny,
- na tvrdé kiwi použite ostrejšiu škrabku.
Kiwi má široké uplatnenie aj v receptoch, najmä v dezertoch. Použite ho do koláčov, zákuskov, ovocných šalátov alebo smoothies. Jeho krásna zelená farba je veľkým plusom.
Foto: pixabay.com