Muffiny sú obľúbeným dezertom najmä vďaka širokým možnostiam ochutenia, a to od čokolády cez špenát až po kokos. Okrem toho sú ľahko uskladniteľné a papierové košíčky z nich robia pastvu pre oči. Ak čakáte návštevu alebo si len tak chcete spríjemniť deň, upečte muffiny, napríklad s chutným kokosom a tvarohom.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky,
30 g kokosu,
štipka soli,
80 g práškového cukru,
1 prášok do pečiva,
20 g hrozienok,
trochu postrúhanej citrónovej kôry,
2 dl acidofilného mlieka,
2 vajcia,
80 g masla,
120 g mäkkého tvarohu,
1 vanilkový cukor,
košíčky na muffiny
Postup:
Hladkú múku si v jednej väčšej miske zmiešame s práškom do pečiva, kokosom, soľou, cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami. Nezabudnite citrón pred použitím poriadne poumývať. Ak nemáte v láske hrozienka, pokojne miesto nich použite napríklad sušené brusnice alebo iné kandizované ovocie. V druhej miske vymiešame acidofilné mlieko s jedným vajíčkom, žĺtkom a trochu vychladeným roztopeným maslom a obsah oboch mís napokon zmiešame dokopy. Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom a pridáme sneh zo zvyšného bielka. Papierové košíčky naplníme len do jednej tretiny cestom, do každej pridáme ešte kúsok z tvarohovej hmoty a zalejeme do dvoch tretín cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Upečené muffiny môžeme posypať práškovým cukrom alebo poliať citrónovou polevou.
Ilustračné foto: pixabay.com