Nazjedenie.sk

Liečivý pomocník v domácnosti

Zázvor isto všetci dobre poznáte a viete, že je výborný pomocník v kuchyni užitočný pri chrípke a žalúdočných ochoreniach. Nesie oficiálny názov Ďumbier lekársky a je známy vo svete už vyše štyri storočia. Čo o zázvore ešte neviete?

Pôvodginger-1432262_1280

Zázvor je rastlina, ktorá dorastá do výšky dvanásť centimetrov. Vzniká spojením viacerých koreňov rastliny Zfingiber officinale, má biele alebo žltozelené kvety a dlhé a úzke listy. Zázvor sa vyznačuje svojou ostrou až štipľavou chuťou vďaka látke gingerol a kapsaicínu.

Zázvor objavili Arabi a obyvatelia Ázie a Indie pred viac ako 4000 rokmi. Používali ho na liečenie aj korenie. V Číne sa neskôr prišlo na to, že táto rastlina má veľmi pozitívne účinky najmä na žalúdočné ťažkosti. Do Západnej Európy sa zázvor dostal vďaka Španielom v deviatom storočí. V stredoveku ho dokonca používali ako liek proti moru.

Liečivé účinky zázvoru

Zázvor obľubujú vďaka jeho úžasným účinkom na ľudský organizmus mladý i starí ľudia. Dokáže liečiť artritídu a srdcové ochorenia, koliky, zápchy, nepríjemné menštruačné bolesti, hnačky, kŕče, nevoľnosti a iné žalúdočné problémy.

Je nápomocný pri nadmernom zrážaní krvi, pretože zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Pozitívne pôsobí pri studených rukách či nohách. Uvoľňuje cievy a prehreje celé končatiny.

Lieči horúčku a je nápomocný pri chrípke, pretože celkovo podporuje imunitu. Obsahuje totiž potrebné vitamíny, éterické oleje a antibiotické látky, ktoré zlepšujú imunitný systém.

Pomáha prečistiť telo od nebezpečných látok zvyšovaním činnosti pečene. Má aj antiseptické a antibiotické účinky.

Zázvor pozitívne pôsobí na dýchanie cesty a počas chrípky uvoľňuje hlieny a tak zlepšuje dýchanie.

Zázvor je možné efektívne využiť aj pri chudnutí. Neznamená to, že budete môcť jesť všetko, čo sa vám zachce – nie je to zázračná rastlina, ale pri správnej životospráve dokáže pomôcť.

Znižuje bolesti pri osteoporóze.

Na základe laboratórnych štúdií vieme, že zázvor dokáže zabiť rakovinové bunky v skúmavkách. To, či ich dokáže zabiť aj v ľudskom tele záleží od štádia ochorenia a imunitného systému. Napriek tomu nemôžeme z istotou tvrdiť, že pozitívny účinok nastane u každého jedinca rovnaký, pretože ako dobre vieme, každý organizmus je niečím výnimočný.

Tehotným ženám by mohol zázvor pomôcť pri nevoľnostiach a vracaní najmä v skorších štádiách tehotenstva, avšak mali by to konzultovať zo svojím lekárom, pretože každý organizmus reaguje na jednotlivé látky iným spôsobom. Dôležité tiež je aby tehotné ženy denne neprijali viac ako jeden gram zázvoru.

Zázvor môžete použiť aj ako obklad na stuhnuté svalstvo. Zázvor vylúhujete, necháte vychladiť a priložíte na postihnuté miesta.

Ako ho vyberať a podávať

K dispozícií máme čerstvý alebo sušený zázvor a rôzne kapsule, extrakty, oleje, tyčinky cukríky a podobne. Ďumbier môžete konzumovať čerstvý, postrúhaný alebo nakrájaný, v podobe čaju, varený alebo pečený v pokrme ako korenie. Dnes už si milovníci zázvoru môžu vychutnať aj zázvorové pivo alebo víno.

Lepšiu, sladšiu chuť má mladý, skoro nazbieraný zázvor, starší, neskôr nazbieraný, má typickú ostrú chuť. Odlišujú sa aj pokožkou, zatiaľ čo mladý zázvor má jemnejšiu, tenšiu, až papierovú pokožku, ktorú môžete konzumovať, starší zázvor má hrubá kožu, ktorú nie je vhodné konzumovať. Ošúpte ju príborovým nožíkom nie ostrým, aby ste neodstránili aj jedlé časti. Pri kúpe zázvoru vyberajte výlučne zázvor s tenkou, priesvitnou, hladkou kožou bez akéhokoľvek kazu a vyhýbajte sa zosušeným, mdlým kusom s vybednutou farbou, ktorých koža obsahuje začiatky plesne.

Ak ste milovníkom sušeného zázvoru dobre viete, že má dvakrát ostrejšia ako chuť čerstvý. Sušený koreň stimuluje a zohrieva žalúdok.

Na prípravu zázvorového čaju potrebujete jeden až dva plátky zázvoru alebo na hrubo postrúhaný zázvor a šálku teplej vody alebo čierneho čaju. Pri silnej chrípke môžete zvýšiť

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version