Lahodnejší perník ste ešte nejedli. Spájajú sa v nich všetky dokonalé chute, ktoré by mal správny perník mať. Klasický perníkový koláč som povýšila na vyššiu úroveň. Nie je poliaty len tak, halabala čokoládou, ktorú si vo vodnom kúpeli roztopíte spolu s nejakým tukom. Čokoládová ganache sa bude príjemne rozpúšťať.
Na perník budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 veselé vajíčko
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 Čl perníkové korenie
- 1 Pl kakaa
- 100 ml oleja
- hrsť nasekaných orieškov
- džem
- 2 mliečne čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie
- olúpané pistácie
1 hrnček=250 ml
Ako na to:
Príprava tohto perníka je veľmi jednoduchá. Pripravíme si väčšiu misku a hrnček. Do misky dáme múku, cukor, vajíčko, kakao, kypriaci prášok do pečiva ( môžete použiť špeciálny kypriaci prášok do pečiva s prídavkom perníkového korenie), perníkové korenie, mlieko, olej a nasekané oriešky (nemusia byť) a všetko spolu dôkladne zamiešame. Stačí aj vareškou 😉
Hotové cesto na perník vylejeme do plechu, ktorý si pred tým vystelieme papierom na pečenie. Koláč dáme do rúry a pečieme približne 25 minút pri 180 stupňoch. Hotový upečený perník ešte horúci natrieme džemom. My doma preferujeme hruškový, nič však nepokazíte ani jahodovým, marhuľovým alebo černicovým. Koláč necháme chvíľu bokom a začneme si pripravovať čokoládovú polevu. V hrnci si zohrejeme smotanu na šľahanie. V tomto prípade však musíme dávať pozor, aby sa nám smotana neprevarila. Do misky si vysypeme nalámanú čokoládu, následne ju zalejeme smotanou a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Hotovú čokoládovú ganache následne vylejeme na hotový perník. V mažiari si podrvíme ošúpané pistácie a vysypeme na hotový koláč poliaty čokoládou. Voilá, perník je hotový, dobrú chuť!
Páčili sa vám tento recept na mäkký perník? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám vyšiel a ako vám chutil 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.