Mandarínky sú u nás, ale aj vo svete veľmi vyhľadávané, a to najmä v období Mikuláša a Vianoc. Ľahko sa šúpu a jedenie po mesiačikoch je zábavné, najmä pre deti. Ich rodným domovom je Čína, do Európy sa dostali v 19. storočí. Dnes sa viaceré odrody pestujú v Amerike, v južnej Európe, v Afrike či v Austrálii.
Kôra mandarínok obsahuje pektín, ktorý má silné protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo éterických olejov, preto sa využíva aj v kozmetike. Éterický olej sa získava z kôry čerstvých plodov lisovaním za studena. Olej si môžete nakvapkať do arómalampy, pridať do kúpeľa alebo do masážnej emulzie. Vôňa mandarínok zlepšuje náladu, upokojuje, pomáha pri migréne, alebo pri problémoch so zaspávaním.
Mandarínkovník je vždyzelený ker, ktorý sa dá dopestovať aj u nás ako črepníková rastlina. Potrebuje hlbšiu nádobu a na dobrý rast plodov teplotu okolo 28 °C. Tieto rastliny bohato kvitnú, preto je potrebná občasná prebierka kvetov aj plodov.
Toto sladké ovocie je najlepšie jesť čerstvé. Často bývajú súčasťou rôznych dezertov, pohárov či ovocných šalátov. Veľmi obľúbený je aj kompót alebo mandarínkový džús. Mandarínky môžeme aj vyprážať, alebo podávať so syrmi či s hlávkovým šalátom.
Foto: pixabay.com