Nazjedenie.sk

Mangalica: prasa s vlnou a zdravším cholesterolom

Mangalica: prasa s vlnou a zdravším cholesterolom

Chutné a zároveň zdravé mäso majú takmer všetci v láske. Je totižto súčasťou skoro každého pokrmu, či už ide o raňajky, obed alebo večeru. Medzi to najtradičnejšie a najobľúbenejšie jednoznačne patrí kuracie mäso. Čo by ste však povedali na také mäsko z mangalice?

wool-pig-359511_1280Starý kríženec

Najskôr by sme mali predstaviť toto na pohľad prapodivné zviera. Mangalicu by ste si zozadu mohli poľahky zmýliť s ovcou. Je pokrytá vlnou a od ovce ju najviac odlišuje prasací rypák. Tento vzhľad je spôsobený krížením ešte na dvore arcivojvodu Jozefa v roku 1833. Aj pomenovanie má svoj historický pôvod – Vuk Štefanovič Karadžič spojil starogermánsky výraz mangh (kríženec) so slovanskou koncovkou „ica“.

Nenáročná na chov

Chov mangalice nie je náročný, no i napriek tomu sa donedávna objavoval iba vo veľkochovoch a na farmách. V súčasnosti sa však viacero poľnohospodárov vracia k historickým chovom domácich zvierat, medzi ktoré patrí aj vzácna mangalica. Vďaka vyšľachteniu a teplému „kožuchu“ dokáže mangalica prečkať vonku aj tuhú zimu, odoláva stresu a k potrave jej stačia korienky, bukvice či žalude. Ďalším plusom je aj to, že vďaka možnosti pásť sa vonku aj v zime môže prirodzenou cestou priberať a získavať tak sadlo, ktoré obsahuje zdravší cholesterol. Neznamená to však, že by sme takéto mäso mali jesť každý deň.

Kvalita, avšak za vyššiu cenu

Na bravčové mäso alebo masť sa dnes už veľa ľudí pozerá ako na zásobárne cholesterolu spôsobujúce rôzne srdcovocievne ochorenia. Lepšiu alternatívu nájdete práve v mangalici. Obsahuje zdravšie mastné kyseliny, masť je mäkkšia a preto je jej teplota pri topení nižšia. Znamená to, že je lepšie stráviteľná. Kvôli jej vzácnosti a jedinečnosti, a taktiež nákladov na skladovanie je cena za výrobky z mangalice podstatne vyššia. Suma za jeden kilogram takéhoto kvalitného mäsa sa pohybuje až okolo dvadsiatich eur.

Z mangalice je použiteľných až 70% mäsa, čo bol pravdepodobne zámer kríženia. Pre veľkých labužníkov sa odporúča najmä výborná prerastaná šunka. Chovom a spracovaním mangalice sú známy najmä naši južní susedia. Veľa tradičných maďarských výrobkov ako čabajka alebo uhorská saláma sú vyrobené podľa originálnej receptúry z kvalitného mäsa mangalice.

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version