Site icon Nazjedenie.sk

Moravské koláče s lekvárom a posýpkou

Potrebujeme:

Cesto:
500 g hladkej múky,
50 g kryštálového cukru,
1 vanilínový cukor,
300 ml vlažného mlieka,
30 g droždia,
100 g zmäknutého masla,
2 žĺtky,
soľ,
1 vajce na potretie,
Tvaroh:
150 g jemného hrudkovitého tvarohu,
1 vajce,
1 vanilínový cukor,
1 ČL citrónovej kôry,

slivkový lekvár (alebo džem podľa chuti),

Posýpka:
50 g kryštálového cukru,
80 g hrubej múky,
50 g roztopeného masla.

Postup:

Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme vanilínový cukor a pripravíme si kvások. V inej miske zmiešame hladkú múku s cukrom, žĺtkami, zmäknutým maslom a štipkou soli. Prilejeme do nej pripravený kvások a vypracujeme cesto. Malo by sa odliepať od stien misky. Keď je vymiesené, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú plnku, a to zmiešaním všetkých ingrediencií. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na doske približne na hrúbku 0,5 cm a vykrojíme kolieska s priemerom cca 8 cm. Jednotlivé kolieska naplníme plnkou a zabalíme do buchtičiek. Trochu ich zatlačíme, do stredu urobíme malú priehlbinku a vyplníme ju lekvárom. Koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, ďalej od seba. Okraje koláčov (iba cesto) potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou. Tú si pripravíme tak, že kryštálový cukor zmiešame v miske s hrubou múkou. Do misky prilejeme roztopené maslo a miešame, až kým sa všetko nespojí. Na plechu necháme koláče ešte asi 10 – 15 minút podkysnúť. Potom ich vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút pri teplote 180 °C dozlatista. Na záver ich môžeme posypať aj práškovým cukrom.

Tip: Kto chce, môže do tvarohu primiešať aj sušené hrozienka.

Foto: autorka

Exit mobile version