Nazjedenie.sk

Orechový koláč s hroznom

Netradičná kombinácia krehkého maslového cesta, orechovej plnky a hrozna si získa vaše chuťové poháriky. Vyskúšajte túto netradičnú no vynikajúcu kombináciu a súzvuk chutí, ktorý vám prinesie orechový koláč s hroznom.

Na orechový koláč s hroznom budeme potrebovať:

Na cesto:

Na plnku:

Na vrch:

Ako na to:

Orechový koláč začneme ako inak prípravou cesta. V miske si vymiešame múku s cukrom a so štipkou soli. Pridáme na kocky nakrájané alebo na strúhadle nastrúhané maslo a rukou vypracujeme drobnú mrveničku. Do zmesi pridáme žĺtok a vypracujeme pekné hladké cesto. Ak je zmes stále veľmi sýpka a nelepí sa, prilejeme lyžicu studenej vody. Bochník cesta zabalíme do fólie a uložíme do chladničky odstáť aspoň na pol hodinu.

Medzi tým, ako nám cesto na orechový koláč odpočíva v chladničke pripravíme si plnku. Do hrnca dáme variť vodu s cukrom a medom. Keď cukrová zmes začne vrieť, znížime teplotu a postupne za stáleho miešania začneme pridávať mleté oriešky, škoricu a rum. Premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.

Vyberieme cesto z chladničky a na pomúčenej pracovnej doske pomocou valčeka ho pekne rozvaľkáme a prenesieme do vymastenej koláčovej formy. Cesto pritlačíme po stranách a vyčnievajúce kusy cesta odrežeme. Cesto ešte poprepichujeme vidličkou. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň fazuľu, šošovicu alebo ryžu. Takto zaťažený korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 15 minút.

Záťaž s papierom na pečenie odstránime z korpusu a na cesto navrstvíme orechovú plnku. Na vrch poukladáme umyté, prepolené a odkôstkované hroznové bobule. Hrozno posypeme kryštálovým cukrom a vrátime koláč do rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 160 °C. Upečený a vyhladnutý orechový koláč posypeme práškovým cukrom a voilá, môžeme podávať. Dobrú chuť. 

Orechový koláč

Páčil sa vám tento recept na orechový koláč? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Exit mobile version