Oriešky vplývajú pozitívne na naše zdravie. Je to jasné, veď stačí pár vlašských orieškov každý deň a viete pomôcť svojmu srdiečku. Dokonca, sa odporúča orechy konzumovať aj v diéte. Aj napriek tomu, že obsahujú obrovské množstvo tukov, pomáhajú regulovať našu hmotnosť. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú orechy majú nižšie riziko nadváhy ako tí, ktorí okolo orieškov ani neprešli. Tieto recepty síce nie sú nič pre tých, čo držia diétu, no veríme, že si pri nich zamaškrtíte.
Orieškov je veľké množstvo. Na našom území však nájdete väčšinou oriešky vlašské alebo lieskovce. Oba druhy sú veľmi chutné ako v surovom stave, tak aj pomleté do koláčov. Pripravili sme si pre vás pár rýchlych receptov, v prípade že máte orieškov veľa a neviete čo s nimi. Skúste si doma pripraviť rýchlu sladkú mňamku k večernej telke, alebo dokonalú nátierku, po ktorej vás budú vaše deti milovať 😉
Orechy v mede
Na orechy v mede budeme potrebovať:
- hrsť orieškov
- tekutý med
Ako na to:
Na túto dobrotu môžete použiť akékoľvek orechy, buď jeden druh alebo aj zmes viacerých druhov. Väčšie oriešky ako napr. vlašské prepolime, nasekáme alebo jemne podrvíme v mažiari. Oriešky nasypeme do čistých a suchých zaváraninových pohárov a zalejeme dostatočným množstvom medu, aby boli všetky oriešky ponorené. Poháre dôkladne utiahneme a uložíme na tmavé miesto a necháme aspň mesiac odpočívať. Oriešky v mede môžete chrumkať len tak, alebo ako súčasť palaciniek, či sladkej raňajkovej kaše. Dobrú chuť.
Chrumkavé medové oriešky
Na chrumkavé medové oriešky budeme potrebovať:
- 200 g orieškov podľa vlastnej chuti
- 125 g masla
- 2 Pl medu
- 1 Čl vanilkového extraktu
- 1 Pl javorového sirupu
- 1 Čl mletej škorice
- štipka soli
- kryštálový cukor
Ako na to:
V hrnci na miernom ohni si najprv zmiešame maslo, med, vanilkový extrakt a javorový sirup. Keď sa nám maslo pekne rozpustí pridáme štipku soli a mletú škoricu. Tesne pred tým, než nám táto zmes začne vrieť, stiahneme hrniec zo sporáka. Do horúcej karamelovo-medovej zmesi primiešame nasekané oriešky a dôkladne premiešame, aby sa v nej obalil každý jeden oriešok. Takto ochutené oriešky rozložíme na plech, ktorý si pred tým vystelieme papierom na pečenie. Plech vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 5 minút. Po piatich minútach plech vytiahneme oriešky premiešame a vrátime naspäť do rúry a pečieme ďalších 5 minút. Ešte horúce oriešky môžete posypať cukrom a premiešať. Dobrú chuť.
Domáca nutella
Na domácu nutellu budeme potrebovať:
- 100 g kvalitnej horkej čokolády
- 100 g mliečnej čokolády
- 100 g lieskových orieškov
- 1 Pl kakaa
- Pl práškového cukru
- 2 Čl vanilkového extraktu
- 1 Pl slnečnicového oleja
- štipka soli
Ako na to:
Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Najprv si polámeme obe čokolády a necháme ich rozpustiť vo vodnom kúpeli. Lieskovce upečieme v rúre aby sa nám lepšie ošúpali. Vezmeme si utierku, horúce lieskovce vložíme do nej, vytvoríme akýsi mešec a trasieme, kým sa nám lieskovce neošúpu. Lieskovce následne rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme ostatné ingrediencie (aj roztopenú čokoládu) a znova dôkladne rozmixujeme.
Páčili sa vám tieto recepty na chrumkavé oriešky? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ktorý recept vám ako vyšiel a chutil 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.