Nazjedenie.sk

Ovocie bohov, či zelený poklad. Poznáte tieto exotické ovocia?

 Zaujímavé plody z orientu, či južnej pologule môžete objavovať aj bez cestovania do ďalekých krajín. Na pultoch obchodných domov Kaufland nájdete od polovice decembra aj tieto zdravé chuťovky.

de0374264Hurmikaki

Božské ovocie pôvodom z čínskeho stredozápadu sa dnes pestuje v celej východnej Ázii. Okrem vitamínov A a C hurmikaki obsahujú draslík, jód, horčík, fosfor, železo, vápnik aj sodík. Žlté, okrúhle plody rastú na drevine patriacej do rodu Diospyros, čo vo voľnom preklade znamená „ovocie bohov.“ Hurmikaki je najlepšie konzumovať, keď sú plody na dotyk polomäkké, stačí ich ošúpať, nakrájať na kocky a­ podávať samostatne. V ­ázijskej gastronómii sa zvyknú pokvapkať citrónovou šťavou, pomarančovým alebo marhuľovým likérom.

Granátové jablko

Zjesť granátové jablko si vyžaduje istú dávku trpezlivosti. Pre svoj exotický vzhľad, vysokú výživovú hodnotu a ­lahodnú chuť sú spájané so zdravím, láskou a­ zmyselnosťou. Granátové jablká vykazujú bohaté zastúpenie pyridoxínu (vitamín B6), vitamínu C,E, kyseliny listovej a ­medi. Zrelé plody rozlíšime podľa tmavočervenej a mierne popukanej kože. Jablko prekrojíme na polovicu a dužinaté jadierka vyberieme lyžičkou. Pozor si treba dať akurát na horkasté biele šupky obklopujúce semená. Granátové jablká oživia ovocný šalát, zmrzlinu i­ sekt.

Avokádo

Avokádo pochádzajúce z Mexika a Guatemaly je zásobárňou vitamínov B, C, E, minerálov (draslík, železo) a rastlinných tukov (20 %), ktoré nezvyšujú hladinu cholesterolu. Priaznivé účinky avokáda objavili Aztékovia asi 300 rokov pred n. l., preto mu dali prívlastok „zelený poklad“. Avokádo vhodné na konzumáciu je podobne mäkké ako zrelý banán. Avokádová nátierka dochutená citrónovou šťavou, korením, soľou i­ cesnakom je skvelá náhrada masla. Výborný je aj ľadový šalát s pokrájanou dužinou z avokáda s údeným lososom ochutený citrónovým dresingom.

Karambola

Rovníková hviezdica dorastá na stromoch dosahujúcich výšku 10 až 12 metrov v Číne, Indii a­ Malajzii. Plody si pre svoj netradičný tvar vyslúžili pomenovanie „hviezdice rovníkových pásiem“. Bohaté sú na minerálne látky, najmä vápnik a ­viaceré vitamíny C, B1, B2. Plody karamboly majú sladkokyslú príchuť a ­utišujú smäd. Pridávajú sa do rôznych ovocných šalátov, zmrzlinových pohárov či koktailov. Ozvláštnia početné slané jedlá i­ rybacie špeciality. Hviezdicové plody sú vhodné aj ako základ na výrobu vína, ovocných štiav, džúsov, kompótov, džemov a­ marmelád.

Papája

Hoci sú papáje bežne dostupné, málokto pozná ich rôznorodé kulinárske využitie. Umytý plod papáje treba najskôr pozdĺžne rozrezať na polovičky a na vybratie striedky so semiačkami sa odporúča použiť nôž alebo väčšia lyžica. Tou možno vydlabať aj dužinu oranžového plodu, ktorú môžeme konzumovať, alebo z nej pripraviť lahodný dezert.

Navštívte oddelenia čerstvého ovocia a zeleniny obchodných domov Kaufland a vyberte si zo širokej ponuky exotických plodov.

Exit mobile version