Opäť je tu čas príjemných stretnutí pri grilovačke. Na prípravu chutného menu má Palma niekoľko skvelých tipov nielen pre začiatočníkov. Využite pri grilovaní chutných pomocníkov – repkové oleje Raciol a Raciol s bylinkami.
Základom je marináda
- Skvelú chuť, šťavnatosť a krehkosť dodá grilovanému mäsu marináda. Svetlé mäso a ryby stačí marinovať pár hodín, tmavé mäso dlhší čas.
- Na prípravu marinády je najlepšou voľbou repkový olej Raciol pre neutrálnu chuť a je tiež najvhodnejší na grilovanie, pretože sa neprepraží ani pri vysokých teplotách (190 °C – 230 °C).
- S repkovým olejom Raciol si môžete pripraviť rôzne druhy marinád – cesnak, soľ, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, alebo zmes byliniek, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, vyskúšajte aj olej, horčicu, pomarančovú šťavu, prípadne olej, grilovacie korenie, med a sójovú omáčku.
- Pri príprave marinády platí, že menej je zvyčajne viac. Ak za základ zvolíme repkový olej Raciol s paradajkami, cesnakom a bazalkou, ktorý si zachová svoje vlastnosti aj pri vysokých teplotách, stačí marinádu dochutiť korením len jemne.
- Predtým, ako dáme mäso na rošt, marinádu jemne zotrieme, aby nestekala na rozpálené uhlíky a mäso sa nepripálilo.
- Pozor na bylinky na mäse, tiež sa rýchlo pripália.
- Mäso na rošte otáčame kliešťami, nie vidličkou, aby z neho nevytiekla šťava.
- Ryby sa najľahšie grilujú v špeciálnej mriežke – zvyčajne v tvare ryby.
Zelenina, hríby, ovocie
Pred grilovaním zeleninu utrieme vlhkým papierovým obrúskom. Pre zdravšie grilovanie ju ukladáme na grilovaciu tácku, nie priamo na rošt.- Baklažán, cuketu a tekvicu pred grilovaním osolíme, necháme postáť, aby sa zbavili vody, a vysušíme papierovým obrúskom.
- Zeleninu pred grilovaním pokvapkáme repkovým olejom Raciol s paradajkami, cesnakom a bazalkou. Soľou a korením ju ochutíme až po grilovaní.
- Výborné sú šampiňóny, do ktorých kvapneme repkový olej Raciol s bylinkami, vložíme kúsok syra niva a pár minút grilujeme na hliníkovej tácke.
- Ochutnali ste už grilované sladké zemiaky – bataty? Ak ich predvaríme, rýchlejšie sa ugrilujú. Hotové pokvapkáme olejom Raciol s paradajkami, cesnakom a bazalkou.
- Viac druhov grilovanej zeleniny nakrájame do misy, osolíme, okoreníme a pokvapkáme repkovým olejom Raciol s bazalkou. A gurmánsky šalát je hotový!
- Na grilovanie je najlepšie ovocie s pevnou dužinou – broskyňa, nektarinka, jablko, hruška, ale aj svieže kolieska ananásu.
- Ovocie grilujeme na alumíniovej tácke, ktorú sme potreli repkovým olejom Raciol.
- Kolieska ananásu natrieme medom a pokvapkáme olejom Raciol s bazalkou. Plátky grilujeme 3 minúty z oboch strán.
Extra tip:
Domáci olej ochutený bylinkami
- Repkový olej Raciol je tou najvhodnejšou voľbou na grilovanie pre neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia
(190 °C – 230 °C). - Základom na prípravu ochuteného oleja je repkový olej Raciol. Do sklenej fľaše dáme bylinky ako rozmarín, tymian, bazalku alebo koreniny ako očistené strúčiky cesnaku, čili papričky, nové korenie, zmes celého korenia, zalejeme repkovým olejom a necháme v tme lúhovať niekoľko dní až týždňov
- Alebo to môžete vyskúšať ako šéfkuchár – rozmixovať obľúbenú bylinku s repkovým olejom Raciol na hladké riedke pyré a precediť cez plátenný obrúsok. Olej ochutíme štipkou soli a uschovávame v tme a chlade.