Nazjedenie.sk

Pomelo: zlatá stredná cesta medzi grepom a pomarančom

Určite ste už o pomele niekedy počuli, nájdete ho isto v každom supermarkete, ale viete aj o jeho pozitívnych účinkoch na náš organizmus? Je to zlatá baňa vitamínov.24380130243_fea1982797_b

Pomelo je žltej alebo bledozelenej farby, je väčšie ako pomaranč a rovnako okrúhle. Má hrubú šupku, a preto sa vám môže niekedy zdať, že jeho dužina je v pomerne malom množstve, no zasýti.

Dužina bielu, niekedy ružovú alebo červenú farbu a mierne sladkú chuť. Pokiaľ ide o jeho chuť, pomelo predstavuje medzistupeň sladkého pomaranča a horkého grapefruitu, no nie je veľmi intenzívne. Môžete ho konzumovať samostatne, pokrájané alebo potrhané na malé kúsky, či ako prísadu v rôznych druhoch šalátov.

Pomelo je veľký citrus, má priemer 15 až 20 cm a jeho hmotnosť sa väčšinou pohybuje od 1 kg po 2 kg. Niekedy môžete nájsť aj 5 kg pomelo. Ide o najväčší citrusový plod. Má hladký tvrdý povrch a ľahko sa lúpe. Šupka z pomela sa môže použiť na výrobu marmelád, kandizovať alebo máčať v čokoláde. Dokonca v Brazílií sa šupka z pomela používa na výrobu sladkostí.

Pomelo má aj mnohé iné názvy. Poznáte všetky? pumelo, šedok, citrus grandis/citrus maxima (latinsky), pummelo (anglicky), pommelo (anglicky), shaddock (anglicky), Pampelmuse (nemecky), pamplemousse (francúzsky)

Pôvod

Z historických čínských kníh sme sa dozvedeli ze pomelo pravdepodobne pochádza z Číny, ale vzniklo v oblasti Indonézie, Malajzie a Thajska. Práve v týchto oblastiach sa aj najviac pestuje už stáročia. 

Poznáme dva druhy respektíve dve menšie odrody pomela. Jedno je sladké, chutné s bielou dužinou a druhé má ružovkastú farbu a používa sa väčšinou len ako dekorácia.

Benefity pre naše telo:

Pripravte si doma pomelo šalát.

Do veľkej misy zmiešajte kúsky pomela, limetky, paradajok a ryby, zalejte to trochou limetkovej šťavy. Prevažnú väčšinu šalátu by malo obsahom tvoriť pomelo. Nepreháňajte to s limetkovou šťavou a nechajte vyniknúť samostatnú chuť surovín. Množstvo použitých potravín prispôsobte počtu hostí. K šalátu môžete podávať opražený chlieb alebo malé krutóny.

Ilustračné foto: visualhunt.com

 

 

Exit mobile version