Nazjedenie.sk

Slivkový lekvár

Do buchiet, s pirohami, alebo len tak na chleba. Výborný je aj do koláčov. Slivkový lekvár jednoducho nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Jeho využitie je široké a chuť dokonalá.

Slivkový lekvár sa niekedy varil v každej domácnosti, na každom dvore. Varil sa v obrovských kotloch, pod ktoré bolo treba neustále prikladať drevo. Okrem toho, ho bolo treba neustále miešať obrovskou varechou, aby sa nepripálil na spodok kotla. Slivkový lekvár bol kedysi pre gazdiné v kuchyni nepostrádateľný. Dnes jeho sláva síce upadla, no len si spomeňte na chlieb natretý maslom a slivkovým lekvárom a vybaví sa vám neskutočná chuť zahryznúť sa doň.

slivky

Dnes takýto lekvár viete zohnať za babku v obchode. No ak si ho chcete pripraviť doma, máme pre vás jednoduchý recept, ktorý si nevyžaduje varenie v obrovskom kotli na dvore. Pripravíte si ho ľahko aj doma, aj keď istú dávku trpezlivosti potrebovať budete. Poďme na to!

Na rýchly slivkový lekvár budeme potrebovať:

Ako na to:

Najprv si umyjeme a odkôstkujeme slivky. Tie si pomelieme na mlynčeku a zasypeme cukrom. Takto pomleté a ocukrované slivky necháme odležať na chladnom mieste niekoľko hodín, ideálne cez noc. Odležané slivky spolu s octom prevaríme na miernom ohni. Pri tomto kroku je potrebné obrniť sa trpezlivosťou. Varenie lekváru môže trvať aj 4 až 5 hodín, alebo kým sa objem sliviek nezredukuje na polovicu. Horúci slivkový lekvár nalievame do umytých a suchých sklenených pohárov, dôkladne uzavrieme a obrátime hore dnom na aspoň jednu hodinu. Potom poháre pretočíme a necháme vychladnúť.

Páčil sa vám tento recept? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Exit mobile version