Španielsko – nádherná krajina obkolesená oceánom a morom. Jej kuchyňa je charakteristicky národná a môžeme sa s ňou stretnúť aj v španielsky hovoriacich latinskoamerických oblastiach. Na pobreží prevažujú ryby a šaláty a vo vnútrozemí, naopak, mäsité pokrmy a husté polievky.
Čo zacítime v pravej španielskej kuchyni?
Predovšetkým vôňu korenia, olivového oleja, cibule, cesnaku a rajčiakov. Pre Španielov sú typické nezvyčajné kombinácie aj silnejších aromatických bylín, ktoré dodajú jedlu neodolateľnú chuť. Preferujú papriku, šafran, rajčiakový pretlak, olivy. Čierne aj zelené olivy najskôr nechajú vyluhovať vo vode, aby stratili horkotrpkú chuť. Potom ich nakladajú do soli či slaného nálevu alebo do oleja. V Španielsku sa vám často môže naskytnúť pohľad na pečúce sa kozľa alebo barana, ktoré natierajú zväzkom rozmarínu, namočenom v olivovom oleji. Olivy podávajú takmer pri každej príležitosti – ako chuťovky pri koktailoch, servírujú ich ako predjedlo, zdobia nimi hlavné jedlá, alebo sú ich súčasťou, sú vynikajúce aj ako prísady do šalátov či omáčok. Tiež sa konzumujú pri víne, práve tak ako strúčiky cesnaku alebo špeciálne údeniny. Čo si pod tými „špeciálnymi“ údeninami predstaviť? Tak napríklad silno paprikovanú salámu z údeného mäsa – chorizo (čorizo), alebo čiernu vyúdenú šumku – jamón serrano (chemén serano).
Španielsko je veľká, rozsiahla krajina, ktorá má na rôznych miestach odlišné podnebie, a z toho dôvodu sú pre jej jednotlivé časti typické iné potravinárske suroviny. Na severe sa zje viac zemiakov a hovädzieho mäsa, v stredných oblastiach bodujebaranie mäso, hrach a fazuľa, a juh zase uprednostňuje ryby, ryžu a bravčové mäso.
Najobvyklejšou španielskou prílohou nie sú zemiaky, ako by sa možno mnohí domnievali. Zemiaky majú tzv. zemiakovú medailu – sú až na štvrtom mieste. Na vrchole rebríčka je ryža. Potom nasleduje fazuľa, biely chlieb a už spomínané zemiaky. Cestovinám Španieli príliš neholdujú. Najčastejšie používanou zeleninou sú rajčiaky, špenát, sladká paprika a baklažán.
Zaujíma vás ako vyzerajú španielske raňajky? Šálka hustej horúcej čokolády so studeným mliekom a k tomu kuras – krokety z múky, masla, vajec, dochutené rumom, vanilkou, citrónovou kôrou a výťažkom z pomarančových kvetov. A najčastejšie používané recepty? Nech sa páči: paella a olla podrida.
Olla podrida
je národné jedlo, ktoré sa môže podávať ako 3 chody, alebo ako polievka. Pravá olla podrida obsahuje španielske cesnakové klobásy, cícer a bôb. Pripravíme ju podľa nasledujúceho receptu: v jednom hrnci asi 2,5 hodiny varíme 3 druhy mäsa, klobásy, slaninu, žltý hrach, zeleninu, zemiaky, cibuľu a cesnak. Potom vývar zlejeme a vyberieme mäso, ktoré pokrájame a podáva sa s horčicou a šalátom z papriky. Hrach podávame s opraženou cibuľou. Sú to akoby 3 chody, ktoré konzumujeme zvlášť. Ak jedlo podávame ako polievku, musíme všetky ingrediencie pokrájať na malé kúsky.
Paella – miešaná ryža
je tiež známe španielske národné jedlo, pomenované podľa nádoby, v ktorej sa pripravuje, t.j. železná panvica s vysokým krajom. Je to vlastne „pokrm z jedného hrnca“. Paella sa striktne nepripravuje podľa receptov, ale podľa toho, akú práve máme zeleninu, strukoviny či ryby. Každá rodina má množstvo receptov, zdedených i zmenených vlastnou skúsenosťou. Ryža sa dá pripraviť so všetkými druhmi mäsa, rýb, hydiny a zeleniny. Dôležité je jedlo dobre okoreniť. Ryžu je potrebné zaliať dvojnásobným množstvom vriacej vody alebo vývaru, aké je množstvo ryže. Najrozšírenejšie je takéto zloženie: kuracie a bravčové mäso, 2 cibule, 1/8 l olivového oleja, soľ, čierne korenie, šafran, nevarená údená šumka, bobkový list, liter hovädzieho vývaru, 350g ryže, 2 papriky, 4 rajčiaky, 100g zeleného hrachu, 100g fazule, 200g mušlí, 150g vareného krabieho mäsa, 70g očistených šampiňónov, kayanské korenie.
Autor: Veronika Sitárová, Foto: sxc.hu