Kuchynské nože sú našimi každodennými pomocníkmi. Na to, aby nám vydržali čo najdlhšie, je potrebné sa o nich starať a dodržiavať niekoľko základných pravidiel.
Brúsenie nožov
Keramické alebo oceľové?
Čepeľ keramických nožov vydrží zvyčajne oveľa dlhšie ako oceľová. Nemusí sa ani brúsiť, obrusuje sa pravidelným používaním. Prípadné brúsenie čepele takýchto nožov je však možné len v špecializovanom servise. Materiál je veľmi odolný, nie však elastický. Preto keramické nože nepoužívajte na vykosťovanie alebo sekanie. Vyhnite sa tiež krájaniu akýchkoľvek tvrdých, a teda aj mrazených potravín. Tieto úkony zvládnu skôr pružnejšie oceľové nože.
Čo robiť, aby vaše nože vydržali čo najdlhšie:
Nože by nemali byť uskladnené spolu s inými nožmi či príborom. Mali by ste ich ukladať tak, aby sa ostrím navzájom nedotýkali. Mohli by sa poškodiť. Ukladajte ich do dreveného stojana na nože alebo na magnetické lišty na stene.- Neumývajte nože v umývačke riadu. Chemikálie a prítomnosť ostatného kuchynského náradia môžu spôsobiť jeho poškodenie a skrátiť tak ich životnosť. Nožom neprospieva ani silný a dlhotrvajúci prúd horúcej vody.
- Nože nikdy nenechávajte pohodené v drese. Po použití ich ihneď umyte, vytrite do sucha utierkou a odložte. Nikdy ich neukladajte mokré.
Na rezanie a krájanie používajte len drevené alebo umelohmotné dosky na krájanie. Mramorové, sklenené a keramické dosky nôž otupujú a môžu ho poškodiť. Sú tvrdé a hrana noža sa krájaním na takýchto doskách ľahko roztriešti a poškodí.- Nože používajte výhradne len na to, na čo sú určené, nepoužívajte ich na iné úkony. Špecializovaný nôž je navrhnutý výhradne na plnenie konkrétnej funkcie. Nikdy neotvárajte nožmi konzervy, mohli by ste sa poraniť.
- Ak ste krájali citrón, čo najskôr ho opláchnite vodou. Citrónová šťava obsahuje kyselinu, ktorá môže spôsobiť jeho zafarbenie.
Foto: pixabay.com