Nazjedenie.sk

Starajte sa o kuchynské nože

Kuchynské nože sú našimi každodennými pomocníkmi. Na to, aby nám vydržali čo najdlhšie, je potrebné sa o nich starať a dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

Brúsenie nožov

knife-797836_640Intenzívne a dlho používaný nôž, aj z tej najtvrdšej a najkvalitnejšej ocele, sa časom poškodí a otupí. Preto ho budete musieť raz za čas nabrúsiť. Pre nabrúsenie noža použite keramický brúsny kameň alebo brúsku na nože. Zvládnete to aj sami doma. V súčasnosti máte na výber viacero možností. Od rôznych ručných brúsiek až po špecializované elektrické. Dôležitá je nielen ich kvalita, ale i správna technika brúsenia. Užitočná je tiež ocieľka. Tá sa používa len na vyrovnanie hrany čepele, nie na brúsenie noža. Pokiaľ potrebujete nabrúsiť zúbkovanú čepeľ, ostrite ju len na hladkej strane pomocou brúsneho kameňa. Pílkovitú čepeľ neostrite doma, nechajte to na odborníka. Paradoxom je, že tupý nôž je nebezpečnejší ako ostrý, pretože ľahko skĺzne. Pravdepodobnosť poranenia tupým nožom je teda väčšia ako porezanie ostrým nožom.

Keramické alebo oceľové?

Čepeľ keramických nožov vydrží zvyčajne oveľa dlhšie ako oceľová. Nemusí sa ani brúsiť, obrusuje sa pravidelným používaním. Prípadné brúsenie čepele takýchto nožov je však možné len v špecializovanom servise. Materiál je veľmi odolný, nie však elastický. Preto keramické nože nepoužívajte na vykosťovanie alebo sekanie. Vyhnite sa tiež krájaniu akýchkoľvek tvrdých, a teda aj mrazených potravín. Tieto úkony zvládnu skôr pružnejšie oceľové nože.

Čo robiť, aby vaše nože vydržali čo najdlhšie:

Foto: pixabay.com

Exit mobile version