Starajte sa o kuchynské nože

Kuchynské nože sú našimi každodennými pomocníkmi. Na to, aby nám vydržali čo najdlhšie, je potrebné sa o nich starať a dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

Brúsenie nožov

knife-797836_640Intenzívne a dlho používaný nôž, aj z tej najtvrdšej a najkvalitnejšej ocele, sa časom poškodí a otupí. Preto ho budete musieť raz za čas nabrúsiť. Pre nabrúsenie noža použite keramický brúsny kameň alebo brúsku na nože. Zvládnete to aj sami doma. V súčasnosti máte na výber viacero možností. Od rôznych ručných brúsiek až po špecializované elektrické. Dôležitá je nielen ich kvalita, ale i správna technika brúsenia. Užitočná je tiež ocieľka. Tá sa používa len na vyrovnanie hrany čepele, nie na brúsenie noža. Pokiaľ potrebujete nabrúsiť zúbkovanú čepeľ, ostrite ju len na hladkej strane pomocou brúsneho kameňa. Pílkovitú čepeľ neostrite doma, nechajte to na odborníka. Paradoxom je, že tupý nôž je nebezpečnejší ako ostrý, pretože ľahko skĺzne. Pravdepodobnosť poranenia tupým nožom je teda väčšia ako porezanie ostrým nožom.

Keramické alebo oceľové?

Čepeľ keramických nožov vydrží zvyčajne oveľa dlhšie ako oceľová. Nemusí sa ani brúsiť, obrusuje sa pravidelným používaním. Prípadné brúsenie čepele takýchto nožov je však možné len v špecializovanom servise. Materiál je veľmi odolný, nie však elastický. Preto keramické nože nepoužívajte na vykosťovanie alebo sekanie. Vyhnite sa tiež krájaniu akýchkoľvek tvrdých, a teda aj mrazených potravín. Tieto úkony zvládnu skôr pružnejšie oceľové nože.

Čo robiť, aby vaše nože vydržali čo najdlhšie:

  • wooden-spoon-1013566_640Nože by nemali byť uskladnené spolu s inými nožmi či príborom. Mali by ste ich ukladať tak, aby sa ostrím navzájom nedotýkali. Mohli by sa poškodiť. Ukladajte ich do dreveného stojana na nože alebo na magnetické lišty na stene.
  • Neumývajte nože v umývačke riadu. Chemikálie a prítomnosť ostatného kuchynského náradia môžu spôsobiť jeho poškodenie a skrátiť tak ich životnosť. Nožom neprospieva ani silný a dlhotrvajúci prúd horúcej vody.
  • Nože nikdy nenechávajte pohodené v drese. Po použití ich ihneď umyte, vytrite do sucha utierkou a odložte. Nikdy ich neukladajte mokré.
  • cutting-board-925544_640Na rezanie a krájanie používajte len drevené alebo umelohmotné dosky na krájanie. Mramorové, sklenené a keramické dosky nôž otupujú a môžu ho poškodiť. Sú tvrdé a hrana noža sa krájaním na takýchto doskách ľahko roztriešti a poškodí.
  • Nože používajte výhradne len na to, na čo sú určené, nepoužívajte ich na iné úkony. Špecializovaný nôž je navrhnutý výhradne na plnenie konkrétnej funkcie. Nikdy neotvárajte nožmi konzervy, mohli by ste sa poraniť.
  • Ak ste krájali citrón, čo najskôr ho opláchnite vodou. Citrónová šťava obsahuje kyselinu, ktorá môže spôsobiť jeho zafarbenie.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

One thought on “Starajte sa o kuchynské nože

  • 11. marca 2016 at 15:55
    Permalink

    Mate dobry tip na brusku? Ta moja je hrozna

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *