Nazjedenie.sk

Superplodina Kešu

Kešu oriešky vyrastajú na konci plodu nazývaného kešu jablko, názov „kešu“ pochádza z portugalského slova „caju,“ čo v preklade znamená orech, ktorý sa produkuje sám, a to je iba špička ľadovca faktov, ktoré o populárnych orieškoch ešte neviete. Ak ste zvedavý, čítajte ďalej.

Pôvod14172338090_b3bb2b2d1c

Oriešky kešu boli šľachtené v severovýchodnej Brazílií a neskôr, v 16. storočí ich portugalskí moreplavci doviezli do Indie a Mozambiku. Ich cesta ďalej pokračovala celou juhovýchodnou Áziou až do Afriky. Dnes sa orechy pestujú vo Vietname, Nigérii, Brazílii, Tanzánii, Indonézii, Indii a Pobreží Slonoviny.

Kešu rastie na strome Ľadvinovníka západného, ktorý môže vyrásť až do výšky 12 metrov. Ľadvinovník západný rodí, už spomínané, kešu jablká, ktoré sú jedlé. Ich konzumácia je skôr zriedkavá, pretože jeho chuť pôsobí až príliš ostro na naše chuťové bunky. Predsa sa ale nájdu aj oblasti, napríklad Brazília či Afrika, v ktorých sú kešu jablká považované za neopísateľné dobroty. Niekedy sa z týchto jabĺk, rastúcich na Ľadvinovníku západnom vyrábajú nápoje alebo džemy.

Kešu dnes môžete kúpiť v obchode v akejkoľvek forme, pražené, solené, kondenzované, no najviac pozitívnych účinkov na váš organizmus majú RAW kešu, pretože zachovajú všetky živiny. Na to, aby sa kešu oriešok dostal zo škrupinky sa používa množstvo metód, ako varenie v horúcom oleji, naparovanie, sušenie horúcim vzduchom a následne, keď konečne zo škrupiny vyskočí, praženie. Pri tejto tepelnej úprave sa strácajú vitamíny, minerály, enzýmy a fytochemikálie prospešné nášmu telu. Práve z toho dôvodu, existujú Raw kešu oriešky ručne zbierané z opadaných plodov, sušené pri teplote 40 °C, s ktorých sa aj škrupina odstraňuje ručným spôsobom.

V škrupinách kešu orieškov nájdeme fenolovú živicu, agresívnu salicylovú kyselinu a iné látky, ktoré sa využívajú napríklad na výrobu lakov na drevo.

Čo všetko kešu obsahuje?

Vitamín B 1, 2 ,3, 5, 6, 7, 9, vitamín C, E, K, draslík, flór,  fosfor, horčík, jód, kobalt, mangán, meď, molybdén, selén, sodík, vápnik, zinok, železo.  Samozrejme je bohatý na vlákniny, bielkoviny a tuky, napriek vysokému obsahu tukov je vhodný aj pokiaľ dodržiavate diétu alebo máte zdravý životný režim. Kešu oriešky obsahujú aj aminokyselinu nazývanú tryptofán, z ktorého v našom organizme vytvára serotonín, známy aj ako hormón šťastia. Isto veľmi dobre viete, že jeho nedostatok spôsobuje depresie.

Uskladnenie kešu orieškov je nenáročné, stačí ich uložiť do vzduchotesnej nádoby na tmavé a chladné miesto, ideálne do chladničky, kde vydržia 5 až 6 mesiacov.

Niektorí ľudia môžu mať na kešu oriešky kvôli obsahu kyseliny anarcadic alergické reakcie. Najvyššie riziko alergickej reakcie je u malých detí a prejavuje sa svrbením kože, vracaním bolesťami brucha, hnačkou a problémami s dýchaním. Preto dávajte vždy dobrý pozor, ak vaše dieťa chutná kešu oriešky po prvýkrát.

Zdravé nepoškodené kešu oriešky by mali mať svetlo krémovú farbu cez škvŕn, plesní, zápachu a prasklín. Orechy môžete jesť čisté ako zahryznutie k dobrému filmu alebo si to môžete trochu skomplikovať, ak ste dostatočne kreatívni a pripraviť si výborné kešu mlieko, maslo, dezerty a pomazánky. Predtým ako začnete z kešu mlieko či maslo, namočte ho ich na dve až tri hodiny do vody a nechajte odstáť. Vytiahnite mixér, dajte doň kešu pridajte mlieko, vanilku, otruby alebo niečo iné podľa vlastnej chuti a zapnite štart.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Exit mobile version