Aj vy si zvyknete pred pečením koláča uštipnúť zo surového cesta alebo namočiť prst do vyšľahanej zmesi? Nerobte to. Ak postupujete podľa receptu, ochutnávanie nie je vôbec potrebné. Zo suchých ingrediencií vám nebezpečenstvo nehrozí, problémové sú však surové vajíčka a mlieko.
Ak je vajce kontaminované patogénmi, navyše neuvarené alebo neupečené, môže spôsobiť vážne ochorenia, ktoré majú niekedy rýchly spád. Medzi rizikové skupiny patria najmä malé deti, tehotné ženy a starší ľudia so slabšou obranyschopnosťou.
Najväčšou hrozbou je salmonelóza. Toto ochorenie spôsobujú mikroorganizmy salmonely zo surových vajec. Hoci ich pred rozbitím umyjete, baktérií sa nemusíte zbaviť. Naopak, môže sa stať, že ich tým zanesiete z povrchu vajíčka do jeho vnútra. Preto, ak ochutnáte kontaminované surové cesto, po pár hodinách sa u vás môžu objaviť príznaky ako napr. nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy a brucha, kŕče, horúčka a hnačka. Väčšinou odznejú počas jedného až troch dní, úplné vyliečenie prichádza do dvoch týždňov.
Ďalším nebezpečným typom baktérie, ktorá môže infikovať surové vajcia, je Escherichia coli, skrátene E.coli. Priebeh ochorenia je spájaný s krvavými hnačkami a ďalšími príznakmi podobnými salmonelóze. Zotavenie zvyčajne trvá asi týždeň. Niektoré kmene E. coli sú však obzvlášť nebezpečné a môžu spôsobiť chudokrvnosť, poškodenie orgánov či zlyhávanie obličiek.
3 dôležité rady, ako sa vyhnúť nákazám:
- Nikdy neolizujte lyžice, varešky alebo metličky zo šľahača, ktoré obsahujú surové cesto alebo sneh.
- Po manipulácii so surovými vajíčkami si ihneď umyte ruky, až potom začnite cesto spracovávať.
- Ak predsalen chcete surové cesto ochutnať, tak len v minimálnom množstve.
Ilustračná foto: pixabay